top of page

Kovačević: Dok se Dodik sastaje sa Putinom, Trivićeva uspjela da se sastane samo sa Šmitom

Susret Milorada Dodika i Vladimira Putina je od izuzetnog značaja jer je to zvaničan sastanak na najvišem nivou srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Ruske Federacije, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da je ovo treći susret Dodika i Putina u kratkom vremenskom periodu, ali da je ovaj posljednji na najvišem mogućem nivou koji je jasno pokazao da su Republika Srpska i Milorad Dodik uvaženi od strane Rusije i da imaju status najbližih prijatelja.

,,Dodik je dobio podršku u svakom smislu od Putina, koji je istakao da ta podrška znači i nastavak dobre saradnje Srpske i Rusije“, kaže Kovačević.


On je napomenuo da se cijeli svijet, a naročito Evropa nalaze u velikoj energetskoj krizi, tako da je od izuzetnog značaja garancija koju je Dodik dobio i od Putina i direktora Gasproma Alekseja Milera da će cijena gasa za Srpsku ostati ista.


,,Mi imamo daleko najpovoljniju cijenu gasa u Evropi i takva je samo za Srpsku i Srbiju”, ističe Kovačević.


On je rekao da je sada potpuno jasno da u Srpskoj na jednoj strani imamo Milorada Dodika koji se na najvišem nivou redovno susreće sa Vladimirom Putinom i dogovara projekte koji su od izuzetnog značaja za Srpsku, a s druge strane imamo Јelenu Trivić koja je, kako kaže, uspjela da se sastane samo sa Kristijanom Šmitom.


,,Šmit je ovdje došao nepozvan i bez ikakvog legitimiteta. Došao je da radi da Republike Srpske i prava za srpski narod više ne bude. Samo dva dana nakon susreta sa Trivićevom rekao je da su njegova misija i zadatak da dejtonski principi, a to su dva entiteta i tri konstitutivna naroda, postanu prošlost”, naglašava Kovačević.


On zaključuje da su sada stvari u Srpskoj potpuno jasne i da će to građani Srpske prepoznati.


,,Mi nastavljamo da gradimo Srpsku, da povećavamo plate i penzije kako bi svaki čovjek u Srpskoj živio bolje, ali i da se borimo za njen status. Bez obzira na prijetnje koje dolaze iz inostranstva, nećemo odustati od naše najveće svetinje, države Republike Srpske”, istakao je Kovačević za RTRS.

bottom of page