top of page

KO SVE RADI U GRADSKOJ UPRAVI GRADA BANJA LUKA: Građani ne znaju koliko plaćaju službenike Gradske uprave

U javnosti se sve češće spominje podatak da hodnicima gradske administracije luta veliki broj službenika, zaposlenih mahom bez konkursa i mimo svih zakona. Osim što građanima koji finansiraju rad uprave nije poznata ova informacija, uskraćeni su i za onu o mjesečnom i godišnjem budžetskom izdvajanju za višak zaposlenih, uglavnom onih sa članskom kartom PDP-a.



Inače, kada je 2020. godine došao na čelo Banjaluke, Stanivuković je na društvenim mrežama objavio da je zatekao 788 zaposlenih, kao i da je 200 njih višak. Danas, odbornici u Skupštini grada ističu da je broj povećan za još 200 novih radnika i više. Spekuliše se da u Gradskoj upravi danas radi oko 1.000 zaposlenih, dok je po Stanivukovićevom preuzimanju gradonačelničke pozicije taj broj bio oko 800. Postavlja se pitanje kakvo povećanje obima poslova je uzrokovalo toliko drastično povećanje zaposlenih (rast zaposlenih od oko 25%)


Zanimljiva kadrovska politika aktuelnog gradonačelnika je i podatak da je prijateljicu Vedranu Prole smjestio u kabinet, a onda je imenovao na čelo antikoruptivnog tima. Na isti način zaposlena je i članica komisije Nikolina Lukač, uhljebljena u Odsjeku za pravna pitanja i propise. Podsjećamo i na njegove metode uhljebljenja stranačkih kadrova.

Bez ikakve zakonske procedure, na mjesto stručnog saradnika za administrativno-tehničke poslove zaposlena je Biljana Aničić, veterinarska tehničarka i gradonačelnikova stranačka koleginica. Zanimljivo, bez odgovora su ostala pitanja kada i gdje je bio oglašen konkurs. Ako nije bilo konkursa, koji je to obim posla povećan, a ako je trenutno smanjen obim posla, zašto je Aničićeva i dalje zaposlena u Gradskoj upravi i kako to da je završila baš u kabinetu gradonačelnika?


Pored svih navedenih tu je i Nikolija Milaković, supruga novopostavljenog direktora Gradskog groblja, koja radi u kabinetu gradonačelnika na izmišljenoj poziciji sa srednjom stručnom spremom.


U nizu srednjoškolaca nalazi se i Tanja Palačković, istaknuti aktivista PDP-a sa srednjom mašinskom školom, koja vodi projekat dodjele besplatnih karata penzionerima i na taj način kupi njihove lične podatke i šalje ih u PDP bazu.


Ne smijemo zaboraviti sivu eminenciju Gradske uprave Nebojšu Drinića koji pod izgovorom narodnog poslanika vedri i oblači Gradskom upravom. Dogovara poslove, tendere i to sve sa diplomom srednje škole i za to uzima veliki novac.


Šlag na torti ovih dana je i Dragomir Đukić zvani Ćoma, konobar s kupljenom diplomom srednje škole i fakulteta koji će biti postavljen na mjesto šefa načelnika u Gradskoj upravi. Stanivuković namjerava da ga primi na mjesto šefa načelnika s diplomom kupljene srednje škole i diplomom privatnog nepoznatog fakulteta.


Druga strana medalje ove kadrovske priče su zaposlenici poput Nedjeljka Radulovića koji je kao zaposleni pravnik u Gradskoj upravi dobio rješenje o premještanju na drugo radno mjesto, bez bilo kakvog razloga.


Jovica Vukelić, vatrogasac sa dugogodišnjim iskustvom, jedini radnik koji u BiH posjeduje posebne licence za vatrogasce premješten je u Odjeljenje za parking službu ''zbog povećanja obima posla'' iako nikada manje parking mjesta i posla za zaposlene u ovom odjeljenju nije bilo.


Takođe, Vladimir Pudar komunalni policajac dobio je nezakonito otkaz jer je ispred Sindikata predstavljao radnike. 


To nisu jedini slučajevi koji su se desili u Gradskoj upravi. Naime, supruga ratnog vojnog invalida 100 posto prve kategorije, Dragana Macan takođe je dobila premještaj, kako kaže zbog svog političkog opredjeljenja. Na poslu, kažu kolege, nikada nije pogriješila.


Jasno je da je gradonačelnik prešao preko svog ključnog obećanja o transparentnosti, jer očigledno namjerno skriva broj zaposlenih i novoprimljenih radnika od očiju javnosti, kao i smjene i premještaje istih. Na pitanje zašto su Gradskoj upravi Banjaluka potrebni novi službenici i zašto u istoj rade nestručni ljudi sa kupljenim diplomama Stanivukovićev odgovor je bio da nema komentar. Postavlja se pitanje ko to sve radi u Gradskoj upravi po želji gradonačelnika i koga sve plaćaju građani grada Banja Luka

bottom of page