top of page

Ko može pristupiti podacima u IZIS-u

Pacijenti koji strahuju da će njihove dijagnoze s primjenom Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) biti dostupne svim medicinskim radnicima ne bi trebalo da brinu jer se prilikom kreiranja novog programa strogo vodilo računa o zaštiti ličnih podataka.



Pacijenti s određenim dijagnozama, poput onih o zaraznim polnim bolestima i psihičkim oboljenjima, plaše se da će novi softver “otkriti” njihove tajne svim medicinarima koji rade u novom programu, ali u Fondu zdravstvenog osiguranja Republika Srpska uvjeravaju da su lični podaci građana u okviru IZIS-a, koji je implementiran u svim javnim zdravstvenim ustanovama, u potpunosti bezbjedni.


"Prilikom izrade i realizacije projekta posebno se vodilo računa upravo o bezbjednosti ličnih podataka građana. Sve zakonske obaveze koje se odnose na zaštitu ličnih podataka su ispoštovane i one su sastavni dio ugovora kojeg smo potpisali s kompanijama koje rade na realizaciji ovog sistema", kažu u Fondu, prenosi Glas Srpske.


Pojašnjavaju da su svi učesnici u ovom projektu dužni da se pridržavaju politike bezbjednosti IZIS-a čija je svrha da se uspostavi standard i odrede smjernice za zaštitu informacija unutar programa od raznih prijetnji kao i da obezbijedi kontinuitet poslovanja.


"Politika bezbjednosti odnosi se na sve zdravstvene ustanove, izvođače, konsultante, privremeno zaposlene, podizvođače ili bilo koja treća lica s kojima zdravstvene ustanove, organizacije i institucije u sastavu IZIS-a imaju bilo kakvu poslovnu saradnju. Takođe, u vezi sa zaštitom ličnih podataka u okviru organizovanja IZIS-a konsultovali smo i Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH", rekli su u Fondu.


Napominju i da u zdravstvenim ustanovama nemaju svi zaposleni pristup kartonu pacijenata, naglašavajući da pojedinim podacima osiguranika ne mogu pristupiti ni medicinske sestre već isključivo porodični ljekari.


"Pravo na podatke, demografske i medicinske ima izabrani doktor porodične medicine. Dalja prava u procesu liječenja, na navedene podatke, ima nadležna ustanova i doktor unutar ustanove u koju je pacijent upućen i to na osnovu važeće i aktivne elektronske uputnice", pojasnili su u Fondu zdravstva.


Specijalista psihijatrije u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Banjaluci Željka Štrbac objašnjava da ljekari u aplikaciji IZIS imaju mogućnost da u medicinski elektronski karton pacijenta unesu sve podatke koji njima znače, a koje niko drugi ne smije i ne može da čita.


"Budući da liječimo vrlo osjetljivu populaciju građana ti podaci su vidljivi nama, saradnicima u Centru za mentalno zdravlje, jer se naši pacijenti timski sagledavaju. S njima rade i psihijatri, psiholozi, kao i socijalni radnici, ali postoji apsolutna zaštita podataka 'koji idu napolje'. Tako se poštuje pravilo naše struke, a to je ta povjerljivost i čuvanje intime pacijenta", navela je Štrbac.


Ona je dodala da u samom programu postoji nekoliko nivoa zaštite.


"Kada napišemo nalaz i mišljenje mi upravo zahvaljujući tim definisanim nivoima zaštite možemo da odredimo koliko će taj nalaz biti transparentan, kako samim pacijentima, tako i porodičnom doktoru", istakla je Štrbac.


U Fondu zdravstva kažu da je server s bazom podataka o osiguranicima smješten kod njih te da su oni vlasnik, a da kompanije koje su radile izradu nemaju pristup ličnim podacima osiguranika.


"Dobavljač je obavezan da nam isporuči izvorni kod za sve softverske komponente i podsisteme IZIS-a. Obezbijeđena je i rezervna lokacija servera u našoj filijali u Bijeljini, te u slučaju da iz bilo kog razloga server u Banjaluci ne funkcioniše, pokrenuo bi se rezervni", navode u Fondu.



bottom of page