top of page

Klizišta im oštetila imanja, ljudi sami popravljaju: Ogorčeni Gradskom upravom


Prošla su tri mjeseca kada je obilna kiša izazvala velika klizišta i ozbiljno ugrozila nekoliko kuća u naselju Potok u Banjaluci. Do danas, puno toga nije ni urađeno. Postavljen je tek potporni zid kod kuće koja je visila u vazduhu.Neke mještane ni dan danas niko nije ni obišao, a kamoli ponudio konkretnu pomoć. Sami popravljaju ono što mogu.


Mokra prizemlja i pomoćni objekti, uništene bašte i putevi i strah od nesaniranih klizišta nadomak kuća problemi su koji muče i dalje mještane Potoka. Jedan od njih je i Simo P. koji ogorčeno priča da ga niko nije posjetio i nakon tri mjeseca. Kaže da je sve sam morao da popravi i sredi kada je u pitanju njegova kuća.


– Kada su se desila klizišta, sva voda je prošla kroz moje dvorište i kuću. Niko se nije udostojio da nas uopšte posjeti i pita kako smo. Sve smo sami uspjeli da popravljamo, a radovi i dalje traju. Ogorčen sam postupkom Gradske uprave i bolje da ne govorim šta mi je sve u mislima, jer ću početi da psujem – govori on.


Iako je od poplave i klizišta u ovom naselju prošlo toliko dugo, njegova kuća je i dalje u ruševnom stanju. Dva majstora uz samog gazdu popravljaju šta se može popraviti.


– Trenutno sređujemo pločice i krečimo, jer je voda skoro sve uništila. Klizišta su bila prije tri mjeseca, a mi i dalje sređujemo uništeno. Šta ćemo, moramo se snalaziti – kaže Simo.


A najgore je prošla porodica čija se kuća nalazi na vrhu ovog naselja. Objekat je skoro visio u vazduhu, i ugrozio život same porodice.


Porodica Grbić je morala da se odseli na tri mjeseca, dok se na ovom dijelu nije uradio potporni zid i riješio bar malo problem koji su oni imali, kako bi se vratili bezbjednom životu.


– Grad nam je platio stan na tri mjeseca, jer se ovdje nije moglo više stanovati. Rizik je bio u potpunosti za naše živote, jer se svakog časa mogla srušiti. Urađen je potporni zid i to je to što ja znam. Sad je toliko koliko lakše za nas, ali kada imate djecu, morate misliti o svemu – priča za Srpskainfo mještanka Tamara Grbić.


Mladen Kajkut, predsjednik Mjesne zajednice Obilićevo kojoj i pripada naselje Potok, za Srpskainfo ističe da je urađeno nedovoljno posla kada su u pitanju klizišta. Smatra da je pitanje trenutka kada će se poplava iz juna desiti, i da će biti gori scenario nego tada.


– Urađen je samo potporni zid u tom dijelu gdje je bilo najkritičnije. Ali, to nije dovoljno. Vidjeli ste šta je bilo na ovoj maloj bujici. Vratite se unazad pa pogledajte šta je bilo 2014. godine tokom poplava gdje je bilo skoro sve urađeno, pa nije bilo dovoljno, a kamoli sada. Možda je urađeno 20 odsto od svega. Da li je to sada u procesu da će se to raditi zbog ovog vremena kada su bile kiše, ja stvarno ne znam – rekao je Kajkut.


Priča da nema nikakve informacije od strane Gradske uprave da će išta raditi povodom problema klizišta u ovom dijelu Banjaluke.


– Imam samo mjesečne obračune šta se treba raditi. Dobio sam prije nekoliko dana informacije od strane Grada šta se treba uraditi u naselju i ja sam to poslao. U čitav taj izvještaj što smo mi poslali uvršteno je i naselje Potok i ulice – rekao je Kajkut.Da se ozbiljno ne razmišlja o ovim problemima, dokaz su i ova klizišta. Ranije su iz Grada Banjaluka potvrdili da su se ova klizišta i prije pojavljivala, a tokom poplava su se opet reaktivirala.


– Nadležni inspektor je zabranio upotrebu tri objekta, odakle su porodice iseljene u Ulici Starčevica. Ponudili smo im alternativni smještaj, ali oni su odlučili da borave kod rodbine – rekao je Dragoljub Vukajlović iz Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne brigade i dodao da je u izradi katastar klizišta u vrijednosti od 50.000 KM.


Iz Grada je rečeno da se izdvaja dosta novca kako bi se uredili vodotokovi na području grada.


Portal Srpskainfo kontaktirao je Grad Banjaluku po ko zna koji put, ali odgovor nismu dobili. Htjeli smo da dobijemo odgovore na pitanja koliko su uradili kada je u pitanju zaštita od klizišta i koliko je do sada uloženo novca u ovaj problem.

bottom of page