top of page

Kandidature posvađale opoziciju u Banjaluci

Zbog kandidature za gradonačelnika Banjaluke uveliko se lome koplja u svim partijama opozicije.

Ulje na vatru dolio je potpredsjednik PDP-a Milko Grmuša i to javnom tvrdnjom da Draško Stanivuković sarađuje sa tajkunima.


Na mrežama pljušte uvrede i između predsjednika Narodnog fronta Jelene Trivić i PDP-ovog Branislava Borenovića, jer oči u oči više ne mogu ni da se svađaju.


Koliko je nemoguć zajednički nastup pokazuje i izjava Trivićeve da može privući glasove čak i pristalica svoje bivše stranke.


Ne pomažu ni današnje tvrdnje Igora Crnatka da će opozicija, uprkos svemu, do kraja mjeseca potvrditi zajedničkog kandidata.


Kako saznajemo, najavljenog sastanka opozicije neće biti, jer lideri i dalje ne žele za isti sto.


Branislava Borenovića čak je razljutio i pokušaj predsjednika SDS-a Milana Milićevića da na odvojenom neformalnom sastanku o zajedničkom kandidatu razgovara sa Jelenom Trivić.


Ni riječ o tome Trivićeva nije željela ni za našu televiziju.


"Zaboravite na mene. Izvinite, moram memorisati ovaj broj da se više ne javljam", rekla je ona kada smo je nazvali.


Nakon previranja, sve jasniji je plan i SDS-a da samostalno predloži kandidata za gradonačelnika Banjaluke.


Prije svega će, kaže predsjednik gradske organizacije Željko Raljić, iznijeti svoje zahtjeve, a potom i odlučiti o narednim koracima.


"Mi smo sada opredijeljeni da imamo jednu seriju sastanaka na gradskom nivou, tako da ćemo definisati saradnju te vrste", rekao je Raljić.O kandidaturi za gradonačelnika Banjaluke uveliko se razgovara i u vladajućoj koaliciji. U DEMOS-u sve glasnije govore da bi u izbornu trku u najvećem gradu Republike Srpske istupili samostalno.


"Želja banjalučkog DEMOS-a je da imamo svog kandidata za gradonačelnika, ali o svim kandidaturama odlučivaćemo cjelovito, na nivou cijele Republike zajedno sa SNSD-om kao najvećim koalicionim partnerom", rekao je Boran Bosančić, predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a.


"Razgovarali smo oko potencijalnog kandidata za Banjaluku sa drugim političkim organizacijama, tako da se razgovori obavljaju, gdje tragamo za najboljim mogućim kandidatom, jer Banjaluci treba ozbiljan kandidat. Banjaluci ne treba cirkus. U posljednje tri godine vidimo da se ništa ne radi osim cirkusa", kaže lider SPS-a Goran Selak.


Prateći političku scenu, novinar Radoš Krstojević tvrdi da je u izbornoj godini za opoziciju najbitnija borba za odbornička mjesta, jer za pozicije gradonačelnika nemaju kapaciteta.


Iako je, kaže, raskolu u opoziciji najviše doprinijela Jelena Trivić, njen politički poraz je neminovan u trci sa Stanivukovićem i SNSD-ovim kandidatom.


"Mislim da bi njena dva poraza u dvoje izbora zaredom značio, po meni, njen politički kraj. SDS pokušava da pomiri tu opoziciju, tu pomirenja nema. Mislim da je njima bitno da u što više lokalnih zajednica budu imali zajedničke kandidate, da SDS ima pravo da kandiduje najviše svojih kandidata kada su u pitanju generalno lokalni izbori", rekao je Krstojević.


Iako je odavno najavio svoju kandidaturu, Draško Stanivuković se o svim prepucavanjima nije oglašavao.


Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kratko je poručio da sastanak lidera opozicije o zajedničkom kandidatu još nije u planu.

bottom of page