top of page

Kako se pravilno zaliva cvijeće na visokim temperaturama

Zalivanje biljaka čini se jednostavnim, ali se sa ovom obavezom mnogi od vas ipak muče.I to zato što postoje mnoga pravila zbog kojih treba da znate tačno kada i koliko često da zalivate koju biljku. Pomoći ćemo vam da bolje da pratite taj osjećaj...


Osim toga, donosimo vam savjete o vrsti vode koja je najbolja za biljke, kao i kako da prepoznate znakove prekomjernog zalivanja. Jednom kada počnete da slijedite ove smjernice, više nikad vam biljka neće propasti.


Posebnu pažnju zalivanju biljaka posvetite tokom velikih vrućina i sušnih razdoblja. Mnoge biljke takav period ne mogu da prežive bez veće količine vode, no ima i onih kojima vrućina i suša zapravo – prijaju.


Idealna temperatura

Voda mlake temperature bolja je od tople ili hladne. I topla i hladna voda mogu da oštete biljke i zato je najbolje da napunite kantu za zalivanje i da je uvijek imate spremnu.


Znakovi iz prirode

Ne traže sve biljke istu količinu vode, pa ako niste sigurni koliko vašoj biljci treba, pratite znakove iz prirode. Važno je da znate i iz kog područja potiče određena biljka, to je dobar indikator i za zalivanje.


Pravo vrijeme

Zalivanje ujutro je poželjnije nego ono večernje. Tako biljke imaju priliku da se suše i brže isparavaju tokom dana, kada su temperature više.


Nije uvijek sve samo u vodi

Ako je tlo stalno suvo, a listovi počinju da žute, možda biljci treba više vode. Ako ni ona ne poboljšava stvari, treba prilagoditi temperaturu i nivo svjetlosti koju biljka dobija. Ako pričamo o balkonskom cvijeću, to znači premeštanje u poluhlad.


Veliki zahtjevi

Proljećno-ljetna suša nije uvijek vidljiva, a može prouzrokovati velike štete. To je vrijeme kad biljke najviše rastu, razvijaju svoje korjenje i listovi se ostvaraju, pa dolazi do cvjetanja. I tada je biljkama potrebno najviše vode!


Najbolja metoda

Ako nemate sistem navodnjavanja, najbolje da kroz crijevo pustite vodu da teče u tlo, kako bi se ono dobro natopilo. Zalivanje crijevom je dobro samo ako cvijeće zalivate tik uz korjen. Nema potrebe da zalivanje listove.


Cvijeće uglavnom nije dobro da zalivate po lišću. Ako ste to do sada činili, morate da znate da je ono pogubno, jer se lako razviju pepelnice i ostala gljivična oboljenja.

Commentaires


bottom of page