top of page

Kako se bojkotuje Šmit? U Sarajevu jedinstveno, u Banjaluci bez PDP-a i SDS-a

Dok se u Sarajevu ispred OHR-a slijevaju svi važniji politički subjekti, od vlasti do opozicije, kako bi protestovali protiv moguće odluke Kristijana Šmita da nametne izmjene Izbori zakon kao i Ustav FBiH, prije nekoliko mjeseci u Banjaluci zbog odluke Šmita na velikom Skupu Sloboda nije bilo predstavnika PDP-a i SDS-a.



Situacija skoro identična u kojoj se ilustruje da Bošnjaci mogu biti jedinstveni po pitanjima od nacionalnog značaja, dok se u Republici Srpskoj pojedinci izmiču od srpskog interesa uz raznorazne prigovore koji na kraju samo razbijaju srpsko jedinstvo.


20. aprila ove godine građani su se okupili na Trgu Krajine na skupu Sloboda kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo odlukama Kristijana Šmita koji je suspendovao Zakon Republike Srpske o imovini. Na skupu je bilo oko 20.000 građana, a Srbe svojim prisustvom nisu udostojili predstavnici opozicije koji su se u danima poslije bavili samo brojevima i prisutnima na skupu.


Mirko Šarović i njegov SDS nisu podržali okupljanje, kao ni Branislav Borenović sa svojim PDP-om.


U jeku prepucavanja i izborne godine, opozicija i vlast u Sarajevu stali su rame uz rame ispred OHR-a gdje protestuju protiv mogućeg nametanja izmejna u Izbornom zakonu.


Ne samo da su na skupu pristalice SDA-a kao i njen predsjednik Bakir Izetbegović, nego su prisutni i svi važniji faktori političkog života u FBiH, bez obzira na stranačku pripadnost.


Pored Fahrudina Radončića, tu je i Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Predrag Kojović i drugi opozicioni lideri. Na skupu u Banjaluci sramotno je bilo vidjeti da nema predstanika SDS-a kao ni PDP-a jer je za njih skup bio politički. Sa druge strane, u Sarajevu političke partije nisu ni dovodile u pitanje karakter skupa nego su se okupili oko zajedničkog cilja. U slučaju PDP-a i SDS-a, nije bilo pitanje cilja, nego interesa.

bottom of page