top of page

Kako očistiti staru garnituru za sjedenje?

Garnitura za sjedenje, pored tepiha i kreveta, pripada u jedan od najkorištenijih predmeta u svakom kućanstvu. A budući da se često koriste, lako i brzo se mogu zaprljati. Upravo zbog toga jedna je i od najtraženijih pretraga na Internetu. Svi žele znati – Kako najlakše očistiti sjedeću garnituru.Koliko ste se puta našli u situaciji da vam se na vaš lijep i udoban trosjed prolilo mlijeko, kafa, sok ili ste nehotice zaprljali sjedeću garnituru masnim rukama? Svakako nemojte paničariti jer i za takve situacije postoji rješenje. Ovisno od kakvog materijala je presvučen vaš omiljeni trosjed ili sofa, prema tome ćete se ravnati i očistiti ga ako se pojave bilo kakve ružne mrlje.


Bez obzira imate li sofe, kauče, dvosjede, fotelje, svima nam je zajedničko jedno – želimo imati čiste i mirišljave sjedeće garniture na kojima ćemo provoditi ugodno vrijeme. U nastavku vam donosimo savjete kako očistiti kožnu garnituru i garnituru od mikrofibre i tkanine.


Čišćenje kožnih garnitura za sjedenje


Da biste dugo mogli uživati sjedeći na kožnoj garnituri, za nju se treba pravilno brinuti i održavati je. Na tržištu postoje mnogu preparati koji vam uvelike mogu olakšati i pomoći u tom poslu, ali vrlo lako ćete to učiniti i bez njih. Kožu koja se može prati, čistite otopinom sapuna i adekvatnom krpom, tamnu kožu premažite ricinusovim uljem, a svijetlu vazelinom. Ako vam se koža na garnituri izliže, premažite je smjesom lanenog ulja i bjelanjka.


Ovo su neki od savjeta za održavanje kožne sofe, a u nastavku donosimo još neke bitne savjete uz čišćenje i održavanje. Naime, koža se održava prilično jednostavno, a pri čišćenju važno je zadovoljiti sve korake. Za početak, potrebno je s nje ukloniti sve veće mrvice i čestice. Ne zaboravite provjeriti pregibe u koje se može lako nakupiti prašina, prljavština i razne mrvice. Koristite manji nastavak usisavača kako biste pokupili veće mrvice, a nakon toga zamijenite nastavak i koristite onaj s četkom.


Četka je puno mekša pa će i blago očistiti površinu, bez mogućeg oštećenja. Uvijek budite oprezni kako ne biste oštetili kožu i tako prouzročili nepovratna oštećenja. Sljedeći korak je uklanjanje prašine s kožne garniture. To ćete najbolje učiniti krpom načinjenom od mikrovlakana. Uklonite sve slojeve prašine jer bi ona prilikom daljnjeg čišćenja mogla ogrepsti kožu.Prirodno sredstvo za uklanjanje prašine s kožne garniture


Želite li u isto vrijeme ukloniti svu prašinu i podariti primjerenu njegu za vašu kožnu garnituru, to ćete najbolje učiniti mješavinom vode i alkoholnog octa. Pomiješajte destiliranu vodu i alkoholni ocat u omjeru 1:1, Voda iz slavine sadrži čestice koje bi mogle oštetiti kožu. Umočite krpu od mikrovlakana u otopinu vode i octa i prije nego krenete s brisanjem, ocijedite je. Nemojte koristiti jako mokru krpu na koži jer bi je ona mogla oštetiti. Kožnu garnituru prebrišite malim pokretima, od vrha pa sve do dna. Obratite pozornost na nabore jer se u njima zadržava najviše prljavštine i prašine. Na kraju, uzmite drugu, suhu krpu te njome prebrišite garnituru.


Odstranjivanje mrlja s kožne garniture


Budući da na sjedećoj garnituri provodimo jako puno vremena, nerijetko sjedeći na njoj konzumiramo hranu i piće što može ostaviti masne mrlje. Mrlje mogu prouzročiti i razni kozmetički proizvodi, kućni ljubimci i drugo. No, svima je jedno zajedničko. Što ih prije uočite, lakše i jednostavnije ćete ih se riješiti.


Ako kod sebe nemate otopinu za čišćenje kože, možete probati sa sljedećim, također, učinkovitim prirodnim sredstvima. Naime, kao djelotvorno sredstvo za uklanjanje mrlja pokazala se soda bikarbona te kukuruzni škrob. Odlučite se za jedno pa postavite na mrlju. Ostavite da djeluje nekoliko sati pa laganim pokretima istrljajte četkom.


Mrlje od tinte nisu rijedak slučaj na kožnim garniturama. Ako se pojavila i na vašoj kožnoj garnituri, pomoći će vam običan alkohol. Natopite vatu u alkohol i njome lagano tapkajući uklonite mrlju od tinte. Pripazite da je jako ne namočite. Nakon što je mrlja nestala, dobro obrišite suhom krpom.


Ako vam se prolilo piće po kožnoj garnituri, obrišite ga prije nego što se osuši. Nakon toga, mjesto dobro očistite nekim sredstvom za čišćenje kožnih površina. Uvijek kožu ostavite suhom pa i u ovom slučaju obrišite krpom sve dok ne bude potpuno suha.bottom of page