top of page

Kako možete iskoristiti sjemenke lubenice?

Lubenica je omiljeno ljetnje osvježenje, ali kada su u pitanju njene sjemenke, sigurni smo da ih poput većine bacate.Ali to je greška jer su nutritivno bogate. Sjemenke lubenice imaju malo kalorija i bogate su hranjivim materijama. Mogu se jesti i pečene. Tada su hrskave i mogu zamijeniti druge nezdrave grickalice.


Prvo, niskokalorične su. Velika šaka sjemenki lubenice teži oko 4 grama i sadrži samo 23 kalorije, što je daleko manje od vrećice čipsa. Ako želite da ih ispečete, isperite ih i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih s malo maslinovog ulja i ravnomjerno rasporedite na pleh za pečenje. Posolite ih pa pecite u rerni zagrijanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski biber, cimet ili prstohvat šećera.


Sjemenke lubenice bogate su magnezijumom. U porciji od 4 grama dobićete 21 miligram magnezijuma, što je 5 posto preporučenog dnevnog unosa. Magnezijum je neophodan za mnoge metaboličke funkcije u tijelu. Takođe je potreban za održavanje funkcije nerava i mišića, kao i za zdravlje imuniteta, srca i kostiju.


Potom, sadrže gvožđe, koje prenosi kiseonik kroz tijelo i pomaže tijelu da pretvori kalorije u energiju. Šaka sjemenki lubenice sadrži oko 0.29 miligrama gvožđa, odnosno oko 1.6 posto dnevne vrijednosti.


Sjemenke lubenice takođe su dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina – jedna velika šaka (4 grama) daje 0.3 odnosno 1.1 grama. Prema American Heart Association Trusted Source, ove su masti korisne u zaštiti od srčanog i moždanog udara i snižavanju vrijednosti "lošeg" holesterola u krvi.


Na kraju, sjemenke lubenice su dobar izvor cinka, nutrijenta neophodnog za imunološki sistem. U velikoj šaci sjemenki nalazi se 4 posto dnevnog preporučenog unosa cinka.

bottom of page