top of page

Kako izgledaju luksuzni stanovi u Banjaluci i ko ih iznajmljuje?

Cijene kvadrata i kirije u Banjaluci stagniraju, ali nema naznaka da će padati. Posljednjih mjeseci najviše smo govorili o prodaji, a danas smo odlučili da provjerimo cijene iznajmljivanja. Ali ne prosječnih stanova, nego onih najluksuznijih.
Na sajtovima specijalizovanim za prodaju i iznajmljivanje stanova trenutno cijena najskuplje kirije za četvorosoban luksuzno namješten stan iznosi 3.000 KM. To bi značilo da je za godinu dana potrebno iskeširati 36.000 KM.


Međutim, to je najluksuzniji stan u ponudi. Ostali ništa manje luksuzni koštaju od 1.200 KM do 2.500 KM.


Kako izgleda jedan takav stan i ko ga iznajmljuje provjerila je ekipa ATV-a, a za njih je govorila Barbara Fabić iz Fakom nekretnina.


"Kada govorimo o stanovima koji se iznajmljuju, enterijer je najvažniji faktor koji određuje cijenu. Zatim slijedi lokacija, ali u posljednje vrijeme sve više i traženost parking ili garažnog mjesta. Kada su u pitanju ovakvi luksuzni stanovi, ovakve stanove namiješta i oprema arhitekta zbog što i diktira cijenu stanu", kaže Fabić.


Stan koji smo pogledali je od 105 kvadratnih metara, četvrti sprat, nova zgrada i u stanu niko nije boravio.


"Ovaj stan je iznajmljen za manje od šest sati. Kada se uzmu u obzir sami luksuzni stanovi, budući da su klijenti takvih stanova stranci koji su direktori nekih firmi i kojima firme iznajmljuju stanove, period zakupa je od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. U pitanju je četvorosoban stan, tri spavaće sobe, dva kupatila, jedan mali toalet, kuhinja, dnevni boravak i balkon. Potreban je izvjestan period da se ovakvi stanovi iznajme", kaže Fabić.


Tako da su rijetki slučajevi da pojedinci iznajmljuju tako luksuzne stanove za život.

Govoreći o cijeni iznajmljivanja i prodaje, Fabić kaže da sve dok se stanovi kupuju i traže, cijena neće opadati. Izvjesno je samo da cijena stagnira već neko vrijeme.

bottom of page