top of page

Kako izaći na kraj sa divljači? Mještani prigradskih naselja Banjaluke na mukama

Divlje svinje, ali i druge životinje pustoše kukuruzišta u prigradskim naseljima Bastasi, Karanovac i drugim mjestima duž desne obale Vrbasa. Poljoprivrednici tog kraja kažu da ne znaju kako da izađu na kraj, ne samo sa svinjama, već i sa dugom divljači koja im bere ljetinu.Mještani Bastasa potvrdili su za “Glas Srpske” da su im u godini kada im vremenske prilike nisu išle na ruku samo još nedostajale divlje svinje da dokrajče ionako slabe prinose.


– Na jadnog ratara ide svaka nevolja. Ako nevrijeme nije uništilo naše usjeve, onda je to neka druga da tako kažem pošast. Meni su svinje u proteklih 15, 20 dana pojele i uništile 500 stabljika kukuruza, naravno zbog njegovih plodova – priča stanovnica Bastasa, koja nije željela da joj ime objavimo. Ona je dodala da su gotovo prepolovile rod na imanju njene porodice.


– Uspjeli smo da postavimo ogradu, da zaštitimo koliko-toliko ono što je ostalo. Međutim, sada polje pustoše ptice kreje i jazavci – rekla je ona. Kaže da joj na um nije palo da oružjem sprečava lopove na četiri noge.


– Čini mi se da bi se, kada bi odjeknuo prvi pucanj, organi reda stvorili pred kućom. Moje jeste da branim svoju ljetinu, ali više ne znam kako. Možda bi lovci mogli pomoći ovom narodu da bar nešto žita i povrća ostane za nas i naše domaće životinje – priča naša sagovornica i dodaje da se nije obraćala gradskim vlastima i lovačkom udruženju.


Stručno lice za lovstvo u Lovačkom udruženju “Zmijanje” Darko Jovanić rekao je za “Glas Srpske” da je populacija divljih svinja u njihovom lovištu u optimalnoj brojnosti za ovo doba godine.


– Štete na usjevima ljeti su uobičajene, jer je u toku mliječno zrenje kukuruza, što je jako privlačno za divljač. Važno je istaći da je divlja svinja zaštićena lovostajem. Vlasnici sami moraju da štite imovinu, ali da ne naštete životinjama – rekao je Jovanić. Prema njegovim riječima, to podrazumijeva postavljanje ograda i električnih plašilica.– Taj vid zaštite uvijek je bio efikasan na ovim prostorima. Pratićemo stanje populacije i ukoliko dođe do procjene da su se namnožile i premašile optimalan broj, preduzimaćemo mjere. Sada je sve u rukama vlasnika – rekao je Jovanić. Još jednom je apelovao da je zabranjeno korišćenje oružja.


– Pucati mogu samo lovci uz određene dozvole. Vlasnici imanja mogu baciti petarde, ložiti vatru uz veliku dozu opreza i koristiti električne pastire. Tako će otjerati divljač od svojih zasijanih parcela – rekao je Jovanić.


Darko Jovanić je istakao da se u potrazi za hranom i medvjedi spuštaju u prigradska naselja.


– Imali smo juče poziv mještana ulice Starog Vujadina na vrhu Starčevice gdje je bio medvjed u kukuruzištu. Nije napravio veliku štetu, ali ih je strah što se približio kućama. Ova godina je loša i u prirodi. Divljači nedostaje hrane pa u potrazi za njom silazi blizu kuća. I košnice sa medom su česta meta medvjeda – rekao je Jovanić.

留言


bottom of page