top of page

Kadija te tuži, kadija ti sudi - CIK podnio prijavu protiv Dodika

Čim je SNSD podnio krivične prijave protiv šest članova CIK-a, isti ti odmah su najavili krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika. I dok SNSD prijavljuje CIK za krivično djelo Zloupotrebe službenog položaja i ovašćenja, u CIK-u kroz suze pričaju o navodnoj ugroženoj bezbjednosti. Vanja Bjelica Prutina kaže da joj je ugrožena bezbjednost u Istočnom Sarajevu, jer je svi povezuju sa liderom SDS-a Mirkom Šarovićem, kojem je šest godina bila savjetnica. Potresaju je, tvrdi, komentari na društvenim mrežama, da, kako kaže, ruši Republiku Srpsku. Zajedno je sa Suadom Arnautovićem prijavu protiv lidera SNSD-a podnijela SIPA-i i Tužilaštvu BiH, jer je Dodik juče javno iznio svoja saznanja o njihovim nezakonitim radnjama.



"Umjesto da utvrde da li je član CIK-a Vanja Bjelica Prutina, protivno zakonu, imala sastanak sa liderom SDS-a Mirkom Šarovićem i da li je autentična prepiska koja kruži društvenim mrežama, a u kojoj se članstvo PDP-a zahvaljuje drugom članu CIK-a Јovanu Kalabi, najavljujući ponavljanje izbora, CIK BiH se bavi izjavama Milorada Dodika. Ako u ovom provizorijumu od države postoji "P" od prava i pravde, gospodo iz CIK-a, svi ćete završiti u Tužilaštvu koje bi moralo da se pozabavi vašim kriminalnim radnjama", rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.


Izborna komisija je ovlašćena da podnosi krivične prijave, ali samo za ona krivična djela koja se odnose na izborna prava, a stručnjaci kažu da nisu vidjeli da je Dodik izvršio bilo kakvo djelo koje bi se moglo dovesti u vezu s tim. Za ugrožavanje lične bezbjednosti, morate da imate čvrste dokaze, tvrde stručnjaci.


Univerzitetski profesor prava Radomir Lukić kaže da je CIK i nakon svog ispravljanja odluke ponovo prekšio zakon i poziva se na član 6.7 koje ni tada CIK-u ne daje ovlašćenje za kontrolno brojanje. Zato i ne čudi zašto CIK sa skreće pažnju javnosti sa svojih grešaka.


"Sve skupa, ovo je jedna vašarska atmosfera moram da priznam i naravno da CIK gubi na svom kredibilitetu, gube povjerenje u neku njihovu stručnost, iako tamo sjede sve sami pravnici, jedino je jedan nepravnik, to je gospodin Arnautović koji je profesor političkih nauka I on ma koliko stakao znanje o izborima i pisao, ne može da razumije pravnu regulativu izbora i zaštitu izbornih prava, te krivičnopravnih prava izbornih u pravom smislu te riječi", kaže Radomir Lukić, univerzitetski profesor Prava.


Članovi CIK-a, dan uoči kontrolog prebrojavanja, danas su iznenada ugostili i njemačkog turistu Kristjana Šmita koji je osudio navodne prijetnje i napade. Mnogi stručnjaci smatraju da se ovim postupkom Šmit miješa u rad pravosudnih organa i zaštitom onih koji su prijavljeni za zloupotrebu službenog položaja, a da njegov iznenadni dolazak ima za cilj sprečavanja krivičnog gonjenja šest članova CIK-a.

bottom of page