top of page

Kada će penzioneri dobiti subvencije za struju

Svi penzioneri iz Banjaluke imaju pravo na 100 KM subvencije računa za potrošnju električne energije, bez obzira na to da li je na njihovo ime registrovano brojilo ili ne. Sada je na potezu gradska administracija koja treba uplatiti novac, ali gradonačelnik Draško Stanivuković nije mogao precizirati kada će se to dogoditi.





Dodjela ovih subvencija je krajem prošle godine podigla veliku prašinu u javnosti.

Taj amandman je usvojen kao dio budžeta, što znači da se treba i realizovati.


Otvorena pitanja


U sred te priče „ko koga napada“ ostalo je dosta otvorenih pitanja. Kako će ova podrška biti realizovana? Pod kojim uslovima penzioneri imaju pravo na ovu pomoć? Da li sredstva idu direktno penzionerima „na ruke“ ili na neki drugi način? I na kraju, kada će početi isplata?


Nakon zatišja, koje je trajalo nekoliko mjeseci, ova tema je ponovo potegnuta na sjednici Skupštine grada. Naime, odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić je na aktuelnom času pitao kada će početi realizacija ove podrške.


– Budžet je usvojen krajem prošle godine, a u ovoj je prošlo gotovo dva mjeseca. Interesuje me zašto to nije realizovano i kada će to biti učinjeno – pitao je Stanić.


Za ovu vrstu podrške budžetom grada je predviđeno nešto više od četiri miliona KM, a gradonačelnik Stanivuković je odgovorio da se ta suma ne može samo tako isplatiti.


– Taj novac treba biti operativan, a to zavisi od punjenja budžeta, ali i drugih obaveza koje grad u određenim momentima treba izmiriti – objasnio je Stanivuković.


Dodaje da ova godina još nije završena.


– Pa, godina ima 365 dana, ne mora sve odjednom završiti. Nešto se, na primjer, mora realizovati u decembru. Zato se usvaja budžet za cijelu godinu, a ne za dva mjeseca – naglasio je on, ali nije precizirao kada će da obaveza biti ispunjena.


Istakao je da većina u Skupštini od prošle godine povlači tezu da “gradonačelnik neće nešto da uradi što Skupština usvoji”. Smatra da je i sama odluka nakaradno postavljena.


– Biće veliki izazov pronaći način kako da se to realizuje. Evo, predložite kako to da uradimo. Jedna stvar je stavka u budžetu, a sasvim druga kako da se realizuje – dodao je on.


Za predstavnike većine u Skupštini nema dileme – budžet je usvojen i mora da se ispoštuje.


Novac direktno “Elektroprivredi”


Za ovu vrstu podrške budžetom grada je obezbijeđeno nešto više od četiri miliona KM i taj cjelokupni iznos će biti preusmjeren na račun preduzeća „Elektroprivreda RS“, poručio je predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Mladen Ilić, kadar SNSD.


– Kasnije će to preduzeće odraditi drugi dio posla, kada je upitanju preraspodjela novca penzionerima. To je zamišljeno tako da penzioneri podnesu zahtjev da se njihov račun za električnu energiju umanji za 100 KM – rekao je Ilić.


Naglašava da će svaki penzioner u gradu imati mogućnost da dobije ovu vrstu podrške bez obzira na to da li ima registrovano brojilo na svoje ime ili ne. Kaže da se podrška dodjeljuje po penzioneru, a ne po domaćinstvu.


– Isto tako, ako u jednom domaćinstvu žive dva penzionera, ne znači da samo jedan ima pravo da iskoristi ovu mogućnost, već oboje. Svako od njih će predati zahtjev u kojem će navesti broj brojila na koje će tih 100 KM biti potrošeno. Čak u samom zahtjevu mogu navesti brojilo svoje djece, ako nemaju brojilo registrovano na svoje ime ili ono koje oni izaberu i na taj način će apsolutno svi penzioneri biti obuhvaćeni. Imao sam upite penzionera koji žive u domu, da li će oni imati pravo na ovu podršku. Kao i svi ostali – imaće pravo, niko neće biti uskraćen – objasnio je on.


Naveo je da je sada na potezu Gradska uprava, koja treba uplatiti novac „Elektroprivredi RS“.


– U nekim ranijim razgovorima koje smo imali bilo je riječi da se to treba realizovati u prvim mjesecima ove godine. To se još nije desilo – poručio je Ilić.


bottom of page