top of page

KADA GRAD POSTANE IGRAČKA: Stanivuković ignoriše zakon i gradi bez dozvola!

Dok stoji pred građanima, priča o novom licu grada i najavljuje desetljeće gradnje, gradonačelnik Draško Stanivuković zaboravi da spomene da prije početka radova nije pribavio potrebne građevinske dozvole. To radi usput, dok radovi uveliko traju.U posljednje vrijeme, grad Banjaluka doživljava dramatične promjene pod vođstvom gradonačelnika Draška Stanivukovića. Dok se predstavlja građanima kao vizionar novog lica grada, otkriveno je da je zanemario osnovne procedure, ne pribavivši potrebne građevinske dozvole prije početka radova na značajnim projektima. Ovaj propust nije samo administrativna greška, već je postao simbol nelegalnih graditeljskih poduhvata koje sprovodi gradska vlast.

 

Jedan od najupečatljivijih primjera je izgradnja najveće kružne raskrsnice, koja je, prema riječima Stanivukovića, trebalo da otvori potpuno novu dimenziju grada. Međutim, graditeljski zanos gradonačelnika izostavio je bitnu činjenicu - nedostatak građevinskih dozvola. Dok su radovi uveliko trajali, sve je završio sam, u gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje, piše Žurnal.


Nakon što je republička Urbanističko-građevinska inspekcija intervenisala, gradonačelnik se suočio sa sankcijama. Grad je čak podnio žalbu, ali je ona odbijena. Tek nakon nekoliko mjeseci gradska vlast je objavila da ima pravosnažnu građevinsku dozvolu, okrivljujući političke suparnike za navodnu sabotažu.

 

Ovakav pristup gradnji nije usamljen slučaj. Projekti poput rekonstrukcije Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića i obnove kulturnog centra sprovedeni su bez neophodnih dozvola.

 

Kuća Milanovića, koja se obnavlja uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, takođe je dio ovog problema. Gradonačelnik je obilazio ovu lokaciju, najavljujući je kao značajan kulturni centar. Međutim, i ovaj projekat je bez potrebne građevinske dozvole, što ukazuje na sistematski problem u gradskoj administraciji.


Postavlja se pitanje da li će gradske vlasti nastaviti s ignorisanjem zakonskih procedura i da li će građani takođe moći ignorisati zakone, ili će se gradnja u Banjaluci odvijati bez ikakve prateće dokumentacije? Grad postaje igračka, ali cijena toga može biti previsoka.

bottom of page