top of page

Još jedan uspjeh: U UKC Republike Srpske dvodnevna edukacija iz oblasti dijaliznih procedura

U Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci održava se dvodnevna edukacija iz oblasti dijaliznih procedura u liječenju kritično oboljelih pacijenata, koju sprovode medicinski stručnjaci iz Hrvatske i Slovenije.



Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je novinarima da je ovo još jedan uspjeh za ovu zdravstvenu ustanovu, te da znači podizanje stepena zdravstvenog sistema Republike Srpske i za dobrobit pacijenata.


Nefrolog i načelnik Odjeljenja za dijalizu u Kliničko-bolničkom centru Zagreb Vedran Premužić istakao je da je Klinika intenzivne medicine za nehiruške grane UKC-a formirana na specifičan način.


“To je multidisciplinarni pristup u liječenju bolesnika, odnosno više struka na jednom mjestu koji zajedno raspravljaju i multidisciplinarno pokušavaju pomoći pacijentu”, rekao je Premužić i izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena i u narednim godinama.


Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Peđa Kovačević rekao je da je na ovoj klinici urađen izuzetno veliki broj dijaliznih postupaka kada su u pitanju kritično oboljeli nehiruški pacijenti.


“Želimo da ove procedure unaprijedimo i podignemo na viši nivo, primjer za to nam je Dijalizni centar u Zagrebu, koji u tome postiže velike uspjehe”, rekao je on.


Doktor Vojka Gorjup iz Univerzitetskog kliničkog centra LJubljana pohvalila je ljekare i druge medicinske radnike Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane, istakavši da su za pet godina napravili velike uspjehe.


Edukacija podrazumijeva teoretski i praktični dio, kao i direktan kontakt sa pacijentom, kao i praktičnu primjenu savremenih aparata za dijalizu koje posjeduje Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane, kao jedna od rijetkih u regionu.


UKC Republike Srpske razpolaže sa tri vrste dijaliznih aparata, a Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane ima najveći broj provedenih akutnih dijaliznih postupaka u BiH.


bottom of page