top of page

JOŠ JEDNO UNIŠTAVANJE ZELENIH POVRŠINA: Grad gradi 200 parking mjesta mimo Regulacionog plana

Grad gradi 200 parking mjesta mimo Regulacionog planaGrad Banjaluka započeo je gradnju parkinga sa 200 parking mjesta kod Tržnice mimo predviđenog Regulacionog plana.


Naime, sporni radovi odvijaju se na postojećoj zelenoj površini, čiji je obuhvat tretiran u dva Regulaciona plana i to “Saobraćajno čvorište kod Kastela” i Regulacioni plan dijela centralnog područja Banjaluke.


U oba Regulaciona plana, ovaj dio Banjaluke je planiran na isti način – kao zelena površina, sa pješačkim stazama i drvoredom.


Iz Centra za životnu sredinu su zatražili izvršenje hitnog inspekcijskog nadzora na spornoj lokaciji.


Ostaje nejasno kako je došlo do ideje za ovakvu intervenciju. Još jednom Gradska uprava sporadično, bez apsolutno ikakve potrebe, bez investitorskog pritiska, kontra svakoj paradigmi kvalitetnog urbanizma i bez pravnog i prostorno-planskog uporišta – uništava jednu zelenu površinu, te nastavlja sagu igranja parkirnih politika. Umjesto planskog rješavanja problematike uvođenjem tzv. Park&Ride sistema na obodima i povezivanju ovih tačaka linijama javnog prevoza i stanicama sistema javnih bicikla/trotineta, Gradska uprava po ko zna koji put srlja sa neodrživim, dugoročno kontra-produktivnim odlukama, i to ni manje ni više nego na uštrb planirane uređene zelene površine – istakli su iz Centra za životnu sredinu.


Podsjećamo, problem sa parking mjestima traje već dugo, a haos u gradu je nastao kada se zatvorio jedan od većih parkinga u samom centru Banjaluke, onaj kod Stare autobuske stanice.


Izvor: Srpskainfo

Comments


bottom of page