top of page

Ješić: Stanivuković krši zakon, Pravilnik o poskupljenju parkinga bez saglasnosti Skupštine

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, zloupotrijebio je svoja ovlaštenja i na svoju ruku, bez odluke Skupštine, donio je pravilnik o poskupljenju parkinga u Banjaluci. Odbornica Narodnog fronta u Skupštini grada, Dijana Ješić, zajedno sa članicom Predsjedništva Narodnog fronta, Bosiljkom Čubrilović, javno su ispred Gradske uprave osudile njegovu odluku.




"Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je zloupotrijebio svoja ovlaštenja, a pravilnik koji je donio, a koji se tiče tarifnih zona i cijene parkiranja na parkinzima posmatra kao pojedinačni akt", izjavile su one.


Prema njihovim riječima, procedura nije ispoštovana u donošenju ovog pravilnika, što predstavlja ozbiljan problem.


"Nije ispoštovana procedura koja je predviđena Statutom. Dakle, pravilnik je donijet bez saglasnosti Skupštine, a Statutom je predviđeno da Skupština daje saglasnost za promjene cijena komunalnih usluga. On ima pravo da koriguje tarifnu zonu, ali ne i da koriguje cijene komunalnih usluga bez saglasnosti Skupštine grada Banjaluka. ", rekla je Čubrilovićeva. Ova situacija, kako su istakle, pokazuje da gradonačelnik prelazi granice svojih nadležnosti.


Zakon o lokalnoj samoupravi jasno nalaže da se opšti pravni akti jedinice lokalne samouprave moraju objaviti u Službenom glasniku. Međutim, Stanivuković je i ovaj propis prekršio.


"Pravilnik je suprotan zakonima, statutu i pravnim načelima", naglasile su.


"Poručujemo Stanivukoviću da još jednom razmisli o ovome potezu i povuče pravilnik. On smatra da pravilnik ne treba objaviti u Službenom glasniku. Međutim, pravilnik je opšti akt i on mora biti objavljen u službenom glasniku. Ako se ne objavi, to znači da ne može stupiti na snagu i ne može se primjenjivati. Možemo očekivati u budućnosti da će se pojavljivati slučajevi na sudu koji će se presuđivati u korist građana ako ne plate parking. Pozivamo građane da sačuvaju parking karte jer će imati pravo, kada se dokaže da je ovaj pravilnik nezakonit, da svoj novac dobiju nazad", zaključila je Ješićeva.


Odbornici skupštinske većine u Skupštini grada Banjaluka i građani zatražili su juče da gradonačelnik Draško Stanivuković do petka, 18. avgusta, povuče odluku o poskupljenju parkinga ili će u suprotnom u ponedjeljak, 21. avgusta, biti održani novi protesti, a potom i blokada grada, rekao je predsjednik banjalučkog Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić. Parking u svim tarifnim zonama u Banjaluci juče je poskupio.

bottom of page