top of page

Izmjene Krivičnog zakona nisu uperene protiv novinara

Automobili novinara Nikole Morače i Aleksandra Trifunovića oštećeni su sinoć u Banjaluci. Osjećamo se nesigurno, poruka je novinara, traže od policije da im ovo bude prioritet u radu. Dok se priča o kriminalizaciji klevete, ovo, poručuju, pokazuje da su novinari označeni kao mete.



“Jeste noć, ali to je bilo pod lampama, pod uličnom rasvjetom, znači jasno se vidjelo. Jasno se vidjelo i da je taj koji je to radio je sebi dao toliko oduška da čak nije mario ni za kamere, ni za to da li će ga neko vidjeti, jer oni simboli, za ono ipak treba više vremena, nego da neko povuče jednu liniju na autu i da pobjegne”, kaže novinar Nikola Morača.


U banjalučkoj policijskoj upravi kažu da se preduzimaju neophodne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela i otkrivanja izvršioca. Ovaj napad osudio je i predsjednik Republike Srpske. Milorad Dodik kaže da niko od novinara ne smije da bude napadnut.


"Ova koalicija osuđuje noćašnje uznemiravanje novinara i tražimo rigoroznu akciju policije i da sve bude što prije rasvjetljeno. Ima indicija da su ovi, čiji su automobili, organizovali sve ovo što bi bilo porazno, ali niko ne treba da se osjeća ugroženim u Republici", kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.


Kaže Dodik i da je neophodno voditi javnu raspravu o izmjenama Krivičnog zakona u trajanju od 60 dana. To, ponavlja, nije upereno protiv bilo kog novinara, kako se pokušava predstaviti u javnosti. Ovdje je, tvrdi, riječ o borbi protiv onih koji govore neistinu.


"Usaglašeni okvir koji ćemo doći s vama i sa drugima zainteresovanim u Republici Srpskoj biće predložen kao konačan. Nemamo namjeru da obavljamo razgovore sa onima koji sada pokušavaju da to pobune ili da naprave spektakle koji ne postoje. Inicirano je upravo od onih koji su godinama primali novac", kaže Dodik.


Nakon usvajanja nacrta navedenog zakona, poručuje Dodik, biće organizovana javna rasprava gdje će svi moći da iznesu mišljenje. Nacrt je, tvrdi, osnova za javnu raspravu i u EU se vodi debata kako eliminisati laži.


bottom of page