top of page

Izgorjeli ste na suncu: Ovo može pomoći da ublažite opekotine

Crvenilo kože nakon sunčanja nije ugodno, a još je gore ako vas zaista peče.Ali, postoje dva sastojka koja zasigurno imate u svojoj kuhinji, a pomoći će vam ublažiti opekotine.


Naime, dermatolozi sugerišu da vam aloe vera i kokosovo ulje mogu pomoći u ublažavanju opekotina i smanjenju ožiljaka uzrokovanih od previše izlaganja suncu, piše "Well and Good".


Međutim, dermatolog Gita Iadav, osnivač FACET Dermatologije, kaže da postoji sposobnost primjene kokosovog ulja u pravo vrijeme.


Ako ga nanesete prebrzo, mogli biste pogoršati svoju bolnu, natečenu, sprženu kožu zadržavanjem toplote.


Stoga preporučuje prvo upotrebu aloe vere, a potom kokosovog ulja.


"Masni emolijensi, uključujući kokosovo ulje, mogu začepiti pore, što zauzvrat zadržava toplinu, čineći kožu neugodnom", dodala je.


Dakle, kako možete imati koristi od protuupalnih i antimikrobnih karakteristika kokosovog ulja, a da ne nanesete veću štetu?


Trebate posegnuti za kokosovim uljem tek kada vam opekotine od sunca potpuno zacijele i kada se koža ljušti, kao što biste radili s uobičajenom hidratantnom kremom.


"Ako vam je koža primjetno vruća na dodir, previše je vruća da biste nanijeli kokosovo ulje", upozorava.


Što znači da, ako imate bilo kakvih zabrinutosti zbog svoje opečene kože, odložite nanošenje kokosovog ulja i držite se rashladne aloe vere ili krema za sunčanje.


"Aloe vera omogućava koži da diše i najbolje ju je koristiti u početku kod opekotina od sunca, kokosovo ulje je bolje koristiti u kasnijoj fazi oporavka od opekotina, kada se koža ljušti", dodaje.


Uvijek je najbolje izbjegavati opekotine od sunca, što može dovesti do povećanog rizika od pojave mjehura na koži, toplotnog udara i raka kože melanoma. Zaštitite se tako što ćete ostati u hladu što je više moguće, pokrivati ​​se širokom odjećom, izbjegavati sunce između 11.00 i 15.00 sati i koristiti kremu za sunčanje od najmanje SPF 30, sa UVA ocjenom od najmanje četiri zvjezdice.

bottom of page