top of page

Izbori u BiH pod budnim okom stranaca:Značajan broj međunarodnih organizacija motriće biračka mjesta

Za opšte izbore u BiH koji će biti održani u nedjelju, 2. oktobra, vlada veliki interes međunarodnih zvaničnika, izjavila je danas šef posmatračke misije Parlamentarne skupštine OEBS na predstojećim izborima Irena Haralambidu.



Haralambidu, koja je potpredsjednik Parlamentarne skupštine OEBS, rekla je da će značaj broj međunarodnih organizacija imaće svoje posmatračke misije.


Član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini OEBS Halid Genjac primio je članove posmatračke misije Parlamentarne skupštine OEBS i sa njima ragovarao o predstojećim opštim izborima u BiH.


Na sastanku je bilo riječi o svim izazovima u vezi sa izbornim procesom, posebno o ključim elementima predizborne kampanje koja je u toku, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.


S tim u vezi razgovarano je o finansiranju kampanje, te korištenju govora mržnje i ulozi medija. Ocijenjeno je da je tokom ove predizborne kampanje u značajnoj mjeri smanjeno korištenje govora mržnje, kao i da su javni servisi imali fer pristup svim političkim subjektima.


Naglašena je i potreba postizanja političkog konsenzusa u vezi sa jačanjem integriteta izbora i u vezi sa izmjenama Izbornog zakona u skladu sa presudama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

bottom of page