top of page

Iz Republike Srpske oštre osude na Šmitovo obraćanje



Iz Republike Srpske oštre osude na Šmitovo svjedočenje pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta i njegovo zalaganje za uvođenje ekonomskih sankcija Srpskoj.



- Šmit i oni koji ga smatraju legalnim nisu uspjeli da politički unište Republiku Srpsku ili da ospore njena ustavna prava, pa sada žele da kroz ekonomske mjere kažnjavaju narod koji je izabrao tu vrstu stabilnosti i nepovredivosti Srpske - rekao je Stevandić za Srnu.


Predsjednik Narodne skupštine je naveo da je riječ o fašisoidnoj tendenciji i da se nikako drugačije ne može nazvati.


Prema njegovim riječima, to je kao kada je ubijan narod na Kozari 1941. godine i tjeran u logore zato što nisu bili zadovoljni kome taj narod vjeruje.


- Bez obzira što ga mi u Republici Srpskoj ne priznajemo, bićemo prinuđeni i da ga proglasimo personom non grata - naveo je Stevandić.


Republika Srpska ima partnere širom svijeta i ukoliko bude finasijski uslovljavana sa Zapada zasigurno će imati finansijsku pomoć prijatelja sa Istoka, rekao je Srni poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Denis Šulić i dodao da je Kristijan Šmit izgubio kompas.


Šulić je podsjetio da Srpska ima odlučne konekcije sa Ruskom Federacijom, Kinom ali i mnogim drugim slobodnim zemljama svijeta.


- Ako nas neko bude uslovljavao od MMF-a i dijela međunarodne zajednice koja dolazi sa Zapada sigurno ćemo naći partnere sa drugim zemljama - istakao je Šulić u reagovanju na obraćanje Kristijana Šmita pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije.


Šulić je istakao da je Šmit svojim svjedočenjem pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije pokazao da je potpuno izgubio kompas svoga djelovanja, te ponovio da on ostaje nelegitimi visoki predstavnik.


Prijetnje sankcijama ne doprinose pomirenju i stabilizaciji stanja u BiH, a miješanje drugih država u unutrašnje odnose ne rješavaju već prave problem, rekao je Srni predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac nakon što se Kristijan Šmit pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta založio za uvođenje ekonomskih sankcija Srpskoj.


Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavio je da nije siguran da li Kristijan Šmit može lično uticati da se izvrši finansijski pritisak međunarodnih institucija na Republiku Srpsku, jer je očigledno da nema podršku cjelokupne međunarodne zajednice.


Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je za Srnu da je Velika Britanija uvijek bila srbomrzačka i da s toga ne iznenađuje što turista u BiH Kristijan Šmit tamo traži saveznike.


Prema njenim riječima, Šmit u Velikoj Britaniji traži saveznike za dodatne sankcije srpskom narodu i model istrebljenja srpskog naroda u BiH.


- Turista u BiH jedino može pokušavati da perfidnim zahtjevima našteti Republici Srpskoj, ali Republika Srpska i srpski narod jači su od njegovih zlih želja, s toga neka nastavi pričati uz vjetar - poručila je Vulićeva.


Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snežana Novaković Bursać smatra da svjedočenje Šmita ne predstavlja ništa novo, osim demaskiranja i ogoljavanja namjera u kreiranju njima željenih odnosa.


- Pojavljivanje Šmita u britanskom parlamentu djelovalo je kao podsjećanje na njihove težnje za revitalizacijom nekih kolonijalnih odnosa, imajući na umu da je riječ o čovjeku kojeg niko nije izabrao niti imenovao, a pokušava da se ponaša i djeluje kao namjesnik - izjavila je Bursaćeva za Srnu.


Predsjednik Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je da Šmit ne može više ni pred međunarodnom zajednicom da sakrije da je lažni visoki predstavnik i zašto je nelegalno došao u BiH, dodavši da Nijemci, doduše, nikada nisu kucali na vrata kada su dolazili na ove prostore.


- Želja da Republika Srpska bude finansijski kažnjena je realizacija muslimanskih ratnih ciljeva mirnodopskim sredstvima. Šmit to ne krije i to je dobro da se jasno vidi. Odsustvo svog legaliteta i legitimiteta, Šmit iskaljuje nad srpskim narodom. Nijemci nikako da nauče lekcije iz prošlosti - istakao je Žunić za Srnu.


Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić smatra da je Kristijan Šmit trebalo da pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta podrži dijalog trojice lidera u BiH na čelu sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, a ne da pominje ekonomske sankcije Republici Srpskoj.


Nešić je rekao da finansijske sankcije Republici Srpskoj o kojima govori Šmit neće proizvesti nikakve efekte osim što će otežati život u BiH i produbiti prisutna nerazumijevanja.


Kristijan Šmit se obratio britanskom odboru za inostrane poslove prvenstveno da se održi negativno mišljenje prema Republici Srpskoj, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja, gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a.


Šmit je danas svjedočio pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije, te je govoreći o sankcionisanju političkih predstavnika iz Republike Srspke rekao da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i Njemačka, te da će u tom smjeru razgovarati i sa predstavnicima MMF-a.


Šmit je kritikovao odluku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o dodjeli odlikovanja predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu povodom Dana Republike, kao i svečani defile organizovan u Istočnom Sarajevu, a rekao je i da bi volio da je ovo sada vrijeme Pedija Ešdauna kada je bila snažnija podrška međunarodne zajednice.

bottom of page