top of page

Iz Indije u Banjaluku, za boljim životom: Evo šta kažu stranci koji se sve više doseljavaju


U Banjaluci je u posljednjih godinu dana sve više stranih državljana koji su u potrazi za boljim i plaćenijim poslovima, ali i fakultetima, izabrali najveći grad u Republici Srpskoj.

Jedan od njih je Saood Ahmed Khan, student medicine iz Indije, koji za BL portal kaže da je oduševljen i gradom i svojim novim sugrađanima.“U Banjaluci stanujem i studiram oko pola godine i čini mi se da je ovaj grad savršen za sve. Ima fantastičan noćni život, prelijepi Vrbas, a okružen je predivinim planinskim pejzažima”, kaže nam Saood Ahmed Khan i otkriva da je ciljano izabrao da stan iznajmi u blizini Vrbasa, koji ga je očarao.


“I sami Banjalučani su odlični domaćini. Toliko su gostoljubljivi, pa čak i oni koji ne razumiju enegleski jezik potrude se da nam pomognu na bilo koji način”, objašnjava Saood Ahmed i kroz osmijeh dodaje da se, između ostalog, zaljubio i u banjalučke kulinarske specijalitete.


Ne krije da mu je kao studentu jedna od prednosti i to što većinu mjesta u Banjaluci i okolini može posjetiti ,,u hodu” ili biciklom, a tako se, kaže, može uštedjeti. A kad smo kod studiranja, tvrdi da se ni u jednom trenutku nije pokajao što je za svoje dalje školovanje odabrao Banjaluku.


“Medicinski fakulet u Banjaluci pruža odlično obrazovanje, jer imamo priliku da nakon časova teorije sve naučeno sprovedemo na praktičnoj nastavi. To je prilično bitno ako želite kvalitetno da savladate gradivo i sutra budete dobar stručnjak”, ističe Saood Ahmed i dodaje da su od kolega studenta, do profesora i uprave fakulteta, svi uvijek dostupni za sve što mu zatreba.


Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić za BL portal otkriva da medicinu na engleskom jeziku trenutno studira 54 strana državljanina. Najveći broj njih je upravo iz Indije.


“Osim Indije, imamo i studente iz Turske i Njemačke. Za sljedeću akademsku godinu nam se već javljaju državljani Bangladeša, Sirije, Velike Britanije i Jemena”, kaže Škrbić.


Objašnjava da je ovaj fakultet strane studente privukao kvalitetnim obrazovanjem i studijskim programom medicine na engleskom jeziku, kao i da je Medicinski fakultet međunarodno priznat, a Banjaluka, kao studentski grad, dinamična i povoljna.


“S druge strane, u Indiji je, na primjer, ograničen broj upisa na medicinske fakultete zbog velikog broja stanovnika, pa studenti traže mogućnosti studiranja van svoje zemlje. Mnogi studenti iz Indije i Bangladeša studirali su u Ukrajini, ali su zbog rata počeli tražiti fakultete koje se nalaze u zemljama koje im nude mogućnost boravka i odgovarajući studijski program na engleskom jeziku”, kaže Škrbić.


Vlasnik banjalučke fabrike Klas i pekare Manja, Saša Trivić, kaže da trenutno ima pet radnika iz inostranstva koji su u potrazi za poslom došli iz Indije u Banjaluku.


“Oni su stigli posredstvom agencija za zapošljavanje. Mi smo ih zaposlili prije nekih šest mjeseci, ali znam kolege koji su to mnogo ranije uradili. Oni su, zasad, na nekim manjim pozicijama, a plaćeni su isto kao i naši radnici. Ono što su mi rekli je da u Indiji mjesečno mogu zaraditi 50 evra”, kaže Trivić za BL portal.


Dodaje da se sa stranim radnicima sporazumijevaju na razne načine, jer većina baš i ne vlada engleskim, a i oni se trude da polako nauče srpski.


“Kada zapne, tu je i Google prevodilac”, kroz osmijeh zaključuje Trivić, koji je odavno govorio da će domaći poslodavci zbog nedostatka radne snage sve više zapošljavati strane državljane.


Iz Službe za poslove sa strancima u Banjaluci kažu da trenutno imaju najviše odobrenih privremenih boravaka po osnovu rada, obrazovanja, radnih dozvola, ali i zbog spajanja porodica.


“Najveći broj stranih državljana dolazi iz Turske, Austrije, Kine, ali tu su i državljani Srbije i Hrvatske. Na područuju Banjaluke odobren boravak ima 958 stranih državljana, od čega 631 ima odobren privremeni boravak. Status stalnog boravka ima 327 stranih državljana“, podaci su Službe za poslove sa strancima.

bottom of page