top of page

Interesovanje za deficitarna zanimanja ove godine mnogo veće

Zanati koji su sve više na cijeni privukli su i pažnju svršenih osnovaca, pa je tako, za razliku od ranijih godina, kada se na zanate upisivao mali broj učenika, ove godine interesovanje za deficitarna zanimanja mnogo veće.Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u ovoj školskoj godini upisano je 627 učenika u deficitarna zanimanja, dok se lani za zanimanja iz ove kategorije odlučio 531 učenik.


“Najveće interesovanje učenika vlada za zanimanja bravar-zavarivač, kuvar, električar-elektroinstalater, konobar, vozač motornih vozila i dizajner modni tehničar”, istakli su u nadležnom ministarstvu za “Nezavisne novine”.


Da je interesovanje za deficitarnim zanatima u porastu, potvrdio je i Boris Spasojević, direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole u Banjaluci, navodeći da su ove godine upisali 26 učenika u odjeljenje kuvara i isto toliko u odjeljenje konobara.


“Praktična nastava se odvija u vrlo kvalitetnim kabinetima škole i u restoranu škole, tako da učenici imaju dobru praktičnu nastavu. U višim razrednima mogu da pohađaju praktičnu nastavu u nekim od turističkih objekata”, istakao je Spasojević.


On navodi da su stipendije za učenike, kao i dobre plate u budućnosti, samo neki od razloga veće zainteresovanosti za ova zanimanja.


“Mislim da sve to podjednako daje rezultate i ako se sa tom praksom nastavi, mislim da neće biti problema za deficitarna zanimanja. To je put da se sve veći broj učenika upiše na takozvana radnička zanimanja. Mislim da je to perspektiva i za učenike, i za roditelje, a i za privredu cijele Republike Srpske”, ističe on za “Nezavisne novine”.


I Suzana Švraka, direktorica Centra srednjih škola “Ivo Andrić” Prnjavor, ističe da plaćena praksa, stipendije, ali i brzo zaposlenje privlače učenike.

bottom of page