top of page

Inspekcija zapečatila vrtić u Banjaluci, roditelji traže odgovore

Nakon što su krajem jula dobili obavještenje da se vrtić "Kuća radosti Bambinosi" u Novoj varoši, u Banjaluci, mora zatvoriti jer nema dozvolu za rad, oko 100 roditelja čija djeca borave u njemu još čekaju odgovor kad će ponovo otvoriti svoja vrata.Kako je za “Nezavisne novine” ispričao jedan od roditelja, posljednjeg petka u julu dobili su poruku da svi roditelji hitno dođu po djecu jer se vrtić mora isprazniti, s obzirom na to da ga je inspekcija zatvorila.


"Ne znam šta je tačno razlog, ali svi smo ostali u šoku. Nama su ponudili rješenje da djecu vode u drugi vrtić u Dragočaju, koji je takođe bio zatvoren prije par godina. U principu, rečeno nam je da će oni riješiti taj problem već u utorak, odnosno u roku od četiri dana i svi smo čekali do tada, ali onda su onima koji nemaju vozila ponudili da voze djecu mini kombijem u taj drugi vrtić", ispričao nam je jedan od roditelja čije dijete ide u ovaj vrtić.


Pojašnjava da su im dali dva termina za prvu i drugu smjenu kako bi djecu vozili u Dragočaj u vrtić, iako niko od njih nije vidio kako izgleda taj smještaj.


Ovaj roditelj priča da navedeni vrtić jedini u Banjaluci radi drugu smjenu, što je sada problem roditeljima koji rade drugu smjenu jer nemaju kud s djecom, tako da su, ističe, prisiljeni na opciju koju su im ponudili.


"Vlasnica nam stalno obećava da će to biti riješeno za dan-dva, a evo prošle su već dvije i po nedjelje, ali do danas ništa nije riješeno", istakao je ovaj roditelj.


Iz Inspektorata Republike Srpske su za "Nezavisne novine" potvrdili da je republički inspektor za prosvjetu i sport 6. jula izvršio vanredni inspekcijski pregled u Klubu za djecu "Kuća radosti Bambinosi", te da je u postupku provjere ispunjenosti uslova za rad i obavljanje djelatnosti utvrđeno da ova ustanova nema rješenje Ministarstva prosvjete i kulture RS, niti odobrenje za rad.


"Inspektoru je predočen samo dokument od 5. jula kojim subjekt kontrole podnosi zahtjev za osnivanje predškolske ustanove, čime je utvrđeno da je samo pokrenuta procedura za utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti, a da pri tom postupak nije završen i subjekt kontrole nije dobio potrebno odobrenje za rad. S obzirom na utvrđene nepravilnosti, republički prosvjetni inspektor je predškolskoj ustanovi 'Kuća radosti Bambinosi' krajem jula zabranio obavljanje djelatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja bez rješenja o odobrenju za rad predškolske ustanove", pojasnili su iz Inspektorata RS.


Ističu da zabrana traje do otklanjanja nedostataka, odnosno do dobijanja rješenja o ispunjenosti uslova za osnivanje predškolske ustanove i rješenja o odobrenju za rad predškolske ustanove od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.


"U postupku nadzora inspektor je u više navrata obavještavao odgovorno lice da će objekat biti zapečaćen i da je neophodno da razgovara sa roditeljima, te ih upozna sa okolnostima. Međutim, i poslije nekoliko upozorenja, na dan zakazanog pečaćenja objekta, o čemu je stranka bila blagovremeno obaviještena, u njemu su zatečena djeca, što je zbog nedostatka informacija izazvalo negodovanje roditelja nakon poziva da preuzmu djecu. U toku postupka obilježavanja zabrane inspektori su bili izloženi i fizičkom i verbalnom napadu od strane njima nepoznatog lica, zbog čega su intervenisali i pripadnici policije", dodaju iz Inspektorata RS.


Na pitanje šta se dešava u ovoj ustanovi i zbog čega je ovaj vrtić zatvoren, Katarina Rajčević, direktorica vrtića "Bambinosi", samo je kratko rekla da ne želi ništa komentarisati.

bottom of page