top of page

Inspekcija pronašla divlje deponije: Mještani banjalučkih naselja u strahu od piralena

Ekološka inspekcija Grada Banjaluka opasala je trakom dvije divlje deponije na Čokorskim poljima i u naselju Pavlovac gdje je proteklih dana istreseno nekoliko kamiona zemlje za koju su mještani sumnjali da je dovezena iz kruga Incela sa lokacija zagađenih piralenom.Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Grada Banjaluka Siniša Štrbac potvrdio je da su ekološki inspektori prekjuče po pozivu mještana izašli na lice mjesta na Čokorskim poljima, gdje su zatekli nekoliko kamiona istresene zemlje.


„Mještani Čokorskih polja, Goleša i Pavlovca su uznemireni, jer se pronijelo da je dovezena zemlja zagađena piralenom. Privredni subjekti na čijem zemljištu u krugu Incela je pronađen piralen dali su nam uvjerenje da nijedan kamion zemlje sa zagađenih lokacija nije izašao iz kruga Incela“, kaže Štrbac za CAPITAL.


Uprkos tome što su se mještani neosnovano uznemirili, on ističe da su upravo zbog uznemirenosti građana te dvije divlje deponije opasali trakom i naložili da se dovezena zemlja ukloni.


On dodaje da je juče zabranjeno odlaganje zemlje i u naselju Pavlovac.


„Naloženo je da se i ta zemlja vrati tamo odakle je dovezena. Lice kome je to naloženo odbilo je da kaže odakle je zemlja dovezena, ali ustanovili smo da iz kruga Incela nije izašao nijedan kamion zemlje sa zagađenih lokacija“, kaže Štrbac.


To potvrđuje i Saša Panić, direktor „Poslovne zone“ Banjaluka u čijem vlasništvu je zagađeno zemljište koji kaže da je nedavno okončan tender za remedijaciju zagađenog zemljišta.


„Kao najpovoljniji ponuđači izabrane su firme „Kemeko“ Banjaluka i „Kemeko-BH“ iz Lukavca, ali još nije počelo iskopavanje i nijedan kamion sa zagađenih lokacija nije izašao iz našeg kruga“, kaže Panić za CAPITAL.

Comments


bottom of page