top of page

Ilegalna deponija u Drakuliću: Gradski problem koji izmiče kontroli

Banjaluka, najveći grad Republike Srpske, suočava se s mnogim izazovima, uključujući i problem nelegalnih deponija smeća.



U Drakuliću, tačnije u Ulici Mlađe Ćusića, stvara se ilegalna deponija koja sve više raste, a građani su sve zabrinutiji što gradske vlasti ne reaguju na vrijeme.


Lokacija deponije nekada je bila zaštićena ogradom s jasnom porukom da je bacanje smeća zabranjeno. Nažalost, ta ograda je razvaljena, i od tada je situacija krenula nizbrdo, a uskoro bi moglo i čitavo zemljište, jer se formira i klizište. Ilegalno odlaganje smeća ne samo da narušava izgled naselja, već i ozbiljno ugrožava životnu sredinu i zdravlje stanovnika.


Mnogi odgovorni građani su se trudili da prijave ovaj problem gradskoj upravi, ali čini se da su njihovi napori uzaludni. Čitalac se javio portalu Sada.ba, poslao fotografije i objasnio u čemu je problem.


Situacija nije samo da se ne rješava, već se deponija širi iz dana u dan. Očigledno je da je potrebno hitno nešto učiniti kako bi se zaustavila eskalacija ovog problema.


Ne samo da se nelegalno odlaganje smeća događa na toj lokaciji, već je i odluka grada da se uklone kontejneri iz ovog gradskog naselja doprinijela problemu. Odsustvo kontejnera čini da nesavjesni građani nerijetko veće komade smeća odnose upravo na ovu, divlju, deponiju. Ovo je ozbiljan korak unazad u naporima da se očuva čistoća i higijena grada. Naravno, pozivamo i da se odgovorni za ovu ekološku katastrofu kazne.


Uprkos naporima nekoliko aktivnih građana da organizuju čišćenje ove ilegalne deponije, problem je mnogo veći nego što oni mogu sami riješiti. Potrebno je koordinisano djelovanje grada i njegovih institucija kako bi se situacija riješila na zadovoljavajući način.


Deponija smeća ne samo da smanjuje vrijednost nekretnina u blizini, već i narušava zdravlje i kvalitet života stanovnika tog naselja. Smrad, prisustvo štetnih supstanci, pacovi i insekti samo su neki od problema koji proističu iz ovakvih ilegalnih deponija. Pored toga, ovo stvara loš utisak o gradu Banjaluci, kako među stanovnicima, tako i među potencijalnim turistima.


Grad Banjaluka treba da se posveti čišćenju ilegalnih deponija i vraćanju kontejnera u naselje kako bi se omogućilo građanima da smeće odlažu na odgovarajući način. Takođe, važno je povećati svijest među građanima o važnosti očuvanja čistoće i higijene u njihovom okruženju.


Ova situacija u naselju Mlađe Ćusića ne smije se zanemariti. Grad i njegove vlasti moraju hitno reagovati kako bi se spriječila dalja eskalacija ovog problema i kako bi se osiguralo da Banjaluka ostane čist i privlačan grad za sve svoje stanovnike.

bottom of page