top of page

“Iako je svašta obećavao, gradonačelnik nije ništa uradio” Čerek pita Stanivukovića gdje su novi vrtići

Problem sa vrtićima, o kojem se danima već priča, nije od juče. To je, može se reći višedecenijski problem. Ovo je izjavio Branislav Čerek, predsjednik Gradskog odbora Narodnog fronta Banjaluka. On dodaje da za rješenje ovog problema nije urađeno gotovo ništa, odnosno da je urađeno premalo. Privatni vrtići najavili su novo poskupljenje usluga. To je već treće ili četvrto povećanje od uvođenja subvencija.– Može se reći da je povećanje očekivano, jer je brutalna i nekontrolisana inflacija uzrokovala skok svih cijena, pa i ovih, kao i najnovije povećanje minimalne cijene rada – ističe Čerek.


On podsjeća da boravak djeteta u privatnom vrtiću košta 420 maraka, a da subvencija po djetetu je 60 maraka, što znači da roditelji na kraju izdvoje 360 KM mjesečno po djetetu. Cijena boravka koju roditelji plate u državnom vrtiću je već godinama 165 KM, ali je stvarna cijena vrtića, odnosno ekonomska cijena čak 502 KM.


– To nas dovodi do činjenice da lokalna zajednica, odnosno Grad Banja Luka subvencioniše mjesečni boravak djeteta u državnom vrtiću sa 337 KM. Na djelu je prava diskriminacija i vrtića i roditelja! Za jedne pomoć od 60 maraka, za druge 337 maraka – ističe Čerek.


Dodaje da je javna tajna da se u državnom vrtiću mjesta dobijaju uglavnom preko “štele”, pa ako nemate “štelu”, upisujete dijete u privatni vrtić i plaćate skuplje, odnosno dajete iznos kao za ratu kredita i to zbog tuđeg nepromišljanja.


– Hvali se gradonačelnik preko bilborda sa činjenicom da je “nula” djece na listi čekanja za vrtić. Da ga uputimo, broj djece na listi čekanja nije 0, nego je i dalje preko dvije hiljade – navodi Čerek.


On tvrdi da gradonačelnikov nemar uz agresivan pi-ar ne može sakriti nijednu činjenicu, odnosno da agresivan pi-ar ne može sakriti činjenicu da za tri pune godine mandata, a ušli smo i u četvrtu, nije izgrađen nijedan novi vrtić, iako je gradonačenik svašta obećavao.


– Dakle, dva su moguća rješenja. Prvo rješenje je uraditi socijalnu kartu i povećati iznos za subvencije boravka djece u privatnim vrtićima, odnosno izjednačiti ih sa državnim. I drugo rješenje je trošiti novac iz budžeta na prioritete, odnosno sagraditi nove vrtiće – zaključuje Čerek.


Izvor: Srpskainfo

bottom of page