Humanost na djelu: U Banjaluci ove godine prikupljeno 12.790 doza krvi

Ove godine u Banjaluci je prikupljeno ukupno 12.790 doza najdragocjenije tečnosti, potvrdili su za “Nezavisne” iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Prema riječima Veselke Ćejić, šefica Službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS, u Banjaluci je do 23. decembra organizovano 136 akcija dobrovoljnog davanja krvi u službi i 21 akcija na terenu.


,,Do kraja godine očekujemo još dvije velike akcije na terenu, u organizaciji Crvenog krsta Prnjavor i UDDK Laktaši”, rekla je Ćejićeva.


Ističe da svakodnevno stanje zaliha zavisi od pojedinačnih pacijenata i njihovih krvnih grupa te je, kako kaže, bitno napomenuti da svaki pacijent prima krvnu grupu koja odgovara njegovoj.


,,Ova se situacija može jako brzo promijeniti i samim tim teško je reći koja krvna grupa prednjači. U principu, može se reći da je u našoj populaciji najzastupljenija krvna grupa A pozitivna sa 35 odsto, a najmanju zastupljenost ima AB negativna krvna grupa, oko 1,5 odsto, pa su tako i naše zalihe krvi popunjene srazmjerno prisutnosti određenih krvnih grupa u našoj populaciji”, kaže Ćejićeva.


Naglašava da potreba za krvi postoji svaki dan, kao i da su trenutno zalihe krvi u Zavodu zadovoljavajuće, s obzirom na niz akcija dobrovoljnog davanja krvi koje su imali u posljednjih mjesec dana.


,,Svakako, zbog ograničenog roka trajanja krvi i komponenti krvi, posebno koncentrata trombocita, koji imaju rok trajanja samo pet dana i pripremaju se iz svježe uzete krvi, uvijek je potrebno da se dobrovoljni davaoci krvi odazovu akcijama ili pojedinačno dođu dati krv u najbližu transfuziološku službu”, rekla je Ćejićeva.


Prema njenim riječima, i krv ima rok trajanja, te u zavisnosti od načina čuvanja i skladištenja krvi, različite komponente krvi imaju i različit rok trajanja.


,,Krv uzeta od dobrovoljnih davalaca krvi može biti upotrebljiva odmah nakon testiranja i serološke obrade krvi. Na primjer, svježe zamrznuta plazma i krioprecipitat se mogu čuvati na odgovarajućoj temperaturi do tri godine”, rekla je Ćejićeva.


Kako kaže, zavisno od antikoagulansa u kesi rok trajanja koncentrata eritrocita je 35 do 42 dana, dok se koncentrati trombocita mogu čuvati samo pet dana i uvijek se moraju pripremati iz svježe krvi.


Samim tim, naglašava, potrebno je da dobrovoljni davaoci krvi istu daruju svakodnevno.