top of page

Hrana koja može da vas zagrije, savršene su za hladne dane

Osim što su zdrave, mogu vam pomoći da se ugrijete tokom hladnih dana.Hladni dani su uveliko tu, a ako spadate u one osobe kojima je uvijek hladno, razmislite da ove namirnice uvrstite u jelovnik. Iako zvuči nevjerovatno, može vam pomoći da se dodatno ugrijete.


1. Orašasti plodovi


Orašasti plodovi poput badema, pistaća i oraha mogu da ubrzaju metabolizam i da povećaju temperaturu tijela. Savršena su opcija za grickanje prije spavanja ako ste gladni jer sadrže melatonin, hormon koji vam može pomoći da brže utonete u san.


2. Žitarice


Osim za doručak, mnogi stručnjaci smatraju da žitarice možete konzumirati i prije spavanja. One mogu poboljšati varenje, a samim ti i podići temperaturu tijela.


3. Banane i đumbir


Banane obiluju vitaminom B i magnezijum koji su važni zaoptimalno funkcionisanje tiroidne i nadbubrežne žlijezde, a to su organi koji utiču na regulisanje telesne temperature. Đumbir je izuzetno zdrava namirnica bogata korisnim materijama koje pomažu kod opuštanja i širenja krvnih sudova, što doprinosi boljoj cirkulaciji. Bolja cirkulacija pozitivno utiče na uspostavljanje više temperature tijela.

Comments


bottom of page