top of page

HPV vakcina kao preporučena u Srpskoj

Dostupnost vakcine protiv humanog papiloma virusa i uvođenje ove imunizacije kao preporučene, prvi put u Republici Srpskoj, omogućeno je izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i u toku je izrada programa koji će definisati ciljne grupe, način primjene vakcine i distribuciju, rečeno je u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske.Iz resornog ministarstva navode da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske raspisao tender za nabavku ovih vakcina, a Vlada Srpske je za početak vakcinacije obezbijedila milion KM.

Iz Ministarstva ističu da se nastoji obezbijediti devetovalentna vakcina, koja štiti od devet tipova humanog papiloma virusa.


U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske navode da je humani papiloma virus prije svega uzročnik karcinoma grlića materice, ali da uzrokuje i neke druge vrste karcinoma, zbog čega je važno da se prije svega vakcinišu osobe ženskog pola, ali i muškog pola, s obzirom na to da su oni i prenosioci, a mogu i da obole od nekih drugih vrsta karcinoma.


Zbog svega toga, dodaju iz resornog ministarstva, uvođenje vakcinacije protiv HPV-a smatra se unapređenjem programa vakcinacije u Republici Srpskoj, a prvenstveno važnim korakom u prevenciji karcinoma.


Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite podsjećaju da je karcinom grlića materice po učestalosti četvrti najčešći rak među ženama širom svijeta.


Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kako navode, i Institut za javno zdravstvo Srpske u kontinuitetu rade na promociji imunizacije i podizanju svijesti stanovništva o njenoj važnosti, prepoznaju pozitivne efekte vakcinacije protiv HPV-a, ali i značaj nastavka redovnih ginekoloških pregleda radi zaštite od raka grlića materice.

bottom of page