top of page

Đajić: Hitno imenovati načelnike odjeljenja kako bi deblokirali Banjaluku

Predsjednici gradskih odbora stranaka koje čine većinu u Skupštini grada Banjaluka poručili su danas da je neophodno hitno imenovati načelnike odjeljenja kako bi deblokirali Banjaluku. Grad je zbog gradonačelnika u teškom problemu.

Sa konferencije su okupljeni oko koalicije pozvali gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da se urazumi.


Predsjednik GrO SNSD-a Banja Luka vlado Ðajić poručio da je današnje obraćanje vezano isključivo za zakon i struku jer su građani Banjaluke zbog gradonačelnika Stanivukovića u teškom problemu te da im zbog njega tek slijedi težak period.


,,Stanivuković ne poštuje ni zakon ni struku te tjera zaposlene u Gradskoj upravi da to isto čine i onemogućavaju funkcionisanje Grada po zakonskim principima i propisima. To može dovesti do velikih tužbi teških nekoliko stotina miliona i do blokade računa Grada Banjaluka," jasan je Đajić.


Osvrnuo se i na regulacione planove koje imaju investitori, a koji su neregularni jer su doneseni bez načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi, s obzirom da isti zbog gradonačelnika Draška Stanivukovića ne postoje.


,,Bez potpisa načelnika odjeljenja ne može se ni predložiti ni usvojiti Regulacioni plan. Dvije godine se o ovome priča gradonačelniku, ali uzalud", dodaje Ðajić.


,,Donesena je odluka Ustavnog suda da ovakav način vođenja Grada, bez načelnika odjeljenja nije po zakonu i da regulacioni planovi koji se budu usvajali bez potpisnika načelnika odjeljenja neće biti po zakonu i doći će do višemilionskih šteta", zaključio je Ðajić.


"Ako bi radili kao do sada protivzakonito, u Gradskoj upravi bi bili zaposleni samo gradonačelnik i sekretarica. Član 50. Zakona o prostornom uređenju kaže 'da nakon održane javne rasprave nosilac pripreme (Odjeljenje za urbanizam) utvrđuje prijedlog dokumenta prostornog uređenja u skladu sa zaključcima sa rasprave i dostavlja nadležnoj Skupštini.


Drugi prijedlog dokumenta prostornog uređenja u skladu sa zaključcima sa javne rasprave se dostavlja Skupštini Grada. Bez poštovanja ovih procedura usvanje Regulacionog plana nije po zakonu što je u nekoliko slučajeva i poništeno odlukom Ustavnog suda Republike Srpske“, rečeno je na konferenciji.

bottom of page