top of page

Hirurški tim Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju izveo složen operativni zahvat

Hirurški tim Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske izveo je zahtjevnu operaciju odstranjenja gigantske slezene.Riječ je o uvećanju slezene izazvane hematološkim mieloproliferativnim oboljenjem po tipu policitemija rubra vera.


- Operativni zahvat je izveden kod pacijenta starosti 57 godina koji se već nekoliko godina liječi od hematološkog oboljenja - navedneo je u saopštenju UKC Republike Srpske.


Navode da je sama slezena bila uvećana preko 30 centimetara i u cjelosti je ispunjavala lijevu stranu abdominalne šupljine, te samim tim ugrožavala rad unutrašnjih organa, a postojala je i mogućnost da dođe do rupture organa koje bi izazvalo masovno unutrašnje krvarenje.


- Izvođenjem ovako složenog operativnog zahvata naš hirurški tim je pacijentu spasio život. Postoperativni tok pacijenta protiče uredno, te za nekoliko dana pacijent će biti pušten na kućno liječenje uz terpijske preporuke - dodaje se u saopštenju.


Hirurški tim koji je izveo ovaj zahvat su Velimir Škrbić, Marko Lugonja, Nenad Jaćimović, Slavko Rolih i Snježana Kopić.

bottom of page