top of page

Heroji u bijelom konačno dobili jednokratnu naknadu

Osam mjeseci Draško Stanivuković je izbjegavao isplatiti naknadu za hrabrost i trud neospornih banjalučkih junaka za vrijeme najveće svjetske zdravstvene krize, naših ljekara, medicinskog i tehničkog osoblja. Zahvaljujući upornosti skupštinske većine u gradu Banjaluka i Vladi Đajiću borba je bila uspješna.


Gradonačelnik i gradska administracija bojkotovali su isplatu podrške zdravstvenim radnicima samo zato što je to bio amandman skupštinske većine. Smatrali su da odluke nisu zakonski uređene pa su tražili i ocjenu njihove ustavnosti i zakonitosti. Međutim, Ustavni sud Republike Srpske je potvrdio da su zdravstveni radnici zaslužili ovakvu naknadu, te odbacio Stanivukovićev prijedlog za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti odluke gradske Skupštine o usvajanju budžeta za 2021. godinu u dijelu koji se odnosi na budžetske izdatke po korisnicima – jednokratna novčana pomoć zaposlenima u zdravstvu na području grada. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković smatrao je i da amandmani skupštinske većine od Banjaluke prave disfunkcionalan grad.


Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Vlado Đajić je neko ko se najviše borio da naknada medicinskim radnicima bude što prije isplaćena. Ne može se zaboraviti ni činjenica, iako sredstava u gradskom budžetu ima više nego ikada do sada, da je gradonačelnik osam mjeseci odgađao novčanu isplatu za medicinare.


,,Naša borba u interesu građana bila je dugotrajna, ali odlučna, a što je najbitnije, nije bila uzaludna. Ovom pobjedom vratili smo dignitet Skupštini grada Banjaluka, odbornicima i građanima. Stanivuković je ovim dobio poruku da se zakona mora pridržavati, a skupštinska većina koja zastupa volju i interese građana Banjaluke poštovati’’, naveo je Đajić.


Podsjetimo, odlukom Vlade Republike Srpske svim zdravstvenim radnicima i prošle godine je isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 1.000 KM.

bottom of page