top of page

Heroji modernog doba: U UKC Srpske prvi put izvedeno video-asistirano odstranjenje urođene anomalije

Hirurški tim Klinike za dječiju hirurgiju na čelu sa ljekarom Aleksandrom Brkovićem prvi put je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci izveo poštedno, video-asistirano odstranjenje urođene anomalije crijeva koja se naziva Mekelov divertikulum kod dvoipogodišnjeg dječaka.Iz UKC je saopšteno da laparoskopski asistirana resekcija Mekelovog divertikuluma ima brojne benefite za pacijenta operacija traje kraće, izbjegavaju se veliki i bolni hirurški rezovi na stomaku, manji je postoperativni bol, ranije se izlazi iz bolnice, a oporavak je mnogo brži.


U saopštenju se navodi da je ovaj pionirski poduhvat Klinike za dječije bolesti izveden kod dječaka koji se javio na gastroenterološku obradu zbog pojave svježe krvi u stolici.


Operacija je izvedena dijelom laparoskopski kada je anomalni dio crijeva izveden na rez na pupku, a zatim je urađeno odstranjivanje anomalije i uspostavljanje kontinuiteta crijeva.


– Operativni i postoperativni tok protekli su uredno. Patološki je potvrđen Mekelov divertikulum. Dječak se nakon mjesec dana od operacije osjeća dobro i uživa u svakodnevnim aktivnostima naglašavaju iz UKC.


U saopštenju se navodi da ovaj patološki entitet predstavlja zaostajanje primitivnog crijevnog kanala, da je prisutan u oko dva odsto svjetske populacije, te se u određenom procentu može manifestovati tokom života.


Najčešće životno doba u kojem se manifestuje je oko dvije do tri godine života.


– Tipična manifestacija je pojava krvi u stolici i bola u stomaku. Krvarenje može biti masivno i životno ugrožavajuće, te je prouzrokovano aktivacijom ektopične sluznice želuca ili pankreasa, čije enzimsko dejstvo dovodi do oštećenja sluznice tankog crijeva – pojašnjava se u saopštenju.

bottom of page