top of page

Helikopterski servis Srpske transportovao dječaka (12) za Beograd

Helikopterski servis Republike Srpske danas je izvršio medicinski transport dvanaestogodišnjeg dječaka iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar u specijalizovanu medicinsku ustanovu u Beograd, potvrdio je Srni direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.


foto: ATV


Kusturić je naveo da je Helikopterski Servis Republike Srpske sinoć dobio poziv iz SKB Mostar i da je danas u prijepodnevnim časovima odmah organizovana medicinska evakuacija.


"Riječ je o dječaku koji je teško povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi prije desetak dana i bio je smješten u SKB Mostar. Dobili smo poziv od doktora iz SKB Mostar da se dijete evakuiše u Beograd. U pratnji imamo doktora, medicinskog tehničara i kompletnu medicinsku opremu da damo svu podršku", rekao je Kusturić.


On je naveo da je medicinska evakuacija iz SKB Mostar izvršena u 12.30 časova.


Kusturić je istakao da Helikopterski servis reaguje uvijek na svaki poziv, ne samo u Republici Srpskoj već i u Federaciji BiH, posebno kada je riječ o djeci.


"U toku ove godine izvršili smo 66 medicinskih evakuacija, što dovoljno govori koliko smo agilni po tom pitanju", dodao je Kusturić.


On je ukazao da je poenta helikopterskog transporta što brže reagovanje.


"Mi ćemo dječaka za manje od sat vremena prebaciti za Beograd, a znamo koliko bi to trajalo kopnenim putem. Naši doktori kaži da su u ovakvim situacijama bitni minuti, a ne sati. Ono što je najveća satisfakcija ovoga poziva jeste to da možemo pomoći, posebno djeci", naglasio je Kusturić.


Dvanaestogodišnji dječak iz Banjaluke teško je povrijeđen u sudaru dva automobila 2. decembra oko 21.00 čas na magistralnom putu Mostar - Stolac u mjestu Rotimlja.


Brat dječaka bio je na liječenju u Kantonalnoj bolnici "Dr Safet Mujić" i otpušten je sa liječenja, dok se majka i kum još nalaze u SKB Mostar.


Direktor Bolnice Nevesinje Velibor Milivojević od trenutka saobraćajne nezgode upoznat je o stanju, dijagnostici i liječenju članova ove porodice, jer je riječ o osiguranicima iz Republike Srpske.


"Bio sam u svakodnevnom kontaktu sa ljekarima koji su se brinuli o stanju povrijeđenih. Nakon njihove iskazane zainteresovanosti da se dječak premjesti u specijalizovanu zdravstvenu ustanovu, dao sam i svoj doprinos u organizaciji transporta", rekao je Milivojević.


On je zahvalio svima koji su učestvovali u liječenju, medicinskom osoblju SKB Mostar i Kantonalne bolnice "Dr Saset Mujić", a posebno ministru zdravlja Srbije Danici Grujičić koja je hitno reagovala i stavila sve kapacitet zdravstvenog sistema Srbije na raspolaganje za dalje liječenje djeteta.


Milivojević je napomenuo i posebnu ulogu Helikopterskog servisa Republike Srpske s kojim je uspješno organizovao niz uspješnih medicinskih transporta.

Comments


bottom of page