top of page

Haos u Narodnom pozorištu Republike Srpske: Direktorica Maja Dodig prijavljena za mobing

Protiv Maje Dodig, direktorke Narodnog pozorišta Republike Srpske, podneseno je više prijava za uznemiravanje na radu (mobing) i povodom toga je pokrenuta kontrola od strane republičkog Inspektorata, potvrđeno je ATV-u.



,,Inspektorat Republike Srpske zaprimio je proteklih dana nekoliko predstavki koje se odnose na navodno provođenje mobinga i diskriminaciju radnika od strane direktorice Narodnog pozorišta Republike Srpske", naveli su iz Inspektorata.

Naš izvor dobro upućen u situaciju u Narodnom pozorištu kaže da je kolektiv u ovoj kulturnoj ustanovi podijeljen i da su između sebe posvađani te da je 90 odsto ljudi protiv Maje Dodig.


Prema našim saznanjima u Narodnom pozorištu vlada nezdrava atmosfera, vladajuju unutrašnje podjele i intrige.


,,Pozorište se bavilo svim drugim osim onim čime je trebalo da se bavi. Upropašten je repertoar, upropaštena je najveća manifestacija Teatarfest, proslava 90 godina Narodnog pozorišta je pretvorena u komemoraciju, planirana monografija povodom 90 godina je jednostavno prekinuta, o njoj nije ni razmišljala. Pozorište se isključuje iz rada časopisu Agon kao jedinom časopisu za vizuelne komunikacije u BiH. Uništen je festival malih scena", navodi naš izvor i dodaje:


,,Pozorište u dvije godine nije izašlo ni na jedan festival izvan BiH, što je katastrofa. Pokidane su sve veze sa pozorištima u Srbiji i festivalima u Srbiji i regionu, što je najveći problem"


Saznajemo i da su između većine rukovodilaca i direktora u Narodnom pozorištu napravljene krupne svađe.


To nam je potvrdio i naš izvor, koji dodaje da je to jedna od najtužnijih stvari.


,,Izgubljeno je članstvo u Evropskoj asocijaciji pozorišta, prekinuta je koprodukcija sa jednom od najuspješnijih predstava u regionu koja će vjerovatno dobiti sudski epilog", dodaje izvor i podsjeća da su sve te stvari u martu 2020. godine bile aktivne i aktuelne.


Prema riječima sagovornika dobro upućenog u situaciju u Narodnom pozorištu Republike Srpske, najpogubnija stvar je to što je Maja Dodig podijelila ansambl i napravila žestok mobing na zaposlenima.


,,Ministarstvo je intervenisalo i reklo da ima neki problem sa njom, a ona je odmah pozvala ljude tražeći da se pod prijetnjom potpisuju da oni nju podržavaju", navodi izvor ATV-a.


Takođe saznajemo da Maja Dodig ima i konflikt na fakultetu, nekoliko sudskih procesa i tri-četiri krivične prijave.


Prema našim saznanjima, njezina diploma je sporna, jer kako nam je rekao naš sagovornik potpisuje se kao redovni profesor, a nema ni jedne reference za to.

bottom of page