Hašani, kulturno-turistička destinacija: Mjesto koje morate posjetiti

Hašani, rodno mjesto književnika Branka Ćopića, mjesto je koje morate posjetiti. Ova kulturno-turistička destinacija dio je projekta “Bašta sljezove boje-Hašani”. Obnova je realizovana uz pomoć Vlade Republike Srpske.


Vikendom Hašani ožive jer dolaze posjetioci iz raznih krajeva. Obnovljena je škola, djeda Trišin mlin i urađena replika kuće Branka Ćopića.


,,Јa sam ovdje treći put. Kad imam vremena navratim da vidim kako se renovira i Rankova kuća i ovaj mlin kako je uređen. Očekujem i nadam se da će ovo biti mjesto češćeg dolaska i da će upravo đaci iz škola organizovati izlete.I da će se i književne večeri ovdje održavati”, kaže Milić Radić iz Prijedora za (RTRS).

,,Najviše vikendom, baš puno dolazi. Baš tu treba i sa lokalne zajednice potegnuti neku saradnju sa Banjalukom da se to što bolje organizuje”, istakao je Ranko Stojisavljević, presjednik savjeta MZ Hašani.


U Hašane se može doći iz pravca Novog Grada preko Rudica i Dubovika,kao i preko Budimlić Јapre.Iz Federacije BiH put vodi od Bosanske Krupe preko Arapuše do pitomog Podgrmeča i Ćopićevih Hašana.