top of page

Gužva na Trgu Krajine: Kombi sa austrijskim tablicama privlači pažnju

Vidjela sam ljude, raspitala sam se o čemu se radi i došla da se testiram, objašnjava Banjalučanka Mileva koja je, kao i većina sugrađana, danas imala priliku da besplatno provjeri nivo šećera u krvi na banjalučkom Trku Krajine. Posebnu pažnju prolaznika izazvala je činjenica da je testiranje organizovano u kombiju austrijskih registarskih oznaka, ali za to postoji dobar razlog.


Mileva je sa oko hiljadu drugih Banjalučana učestvovala u projektu „Prva dijabetološka ordinacija na točkovima“ u organizaciji domaće kompanije „Pharma Maac“ i austrijskog brenda „Wellion“.


Akcijom žele da preventivno spriječe komplikacije sa dijabetesom i njegovu ranu detekciju, ali i da doprinesu podizanju svijesti o značaju aktivnosti na sprečavanju nastanka ove bolesti.


Voditelj projekta, Dženana Klepo ističe da je posebno zadovoljna današnjim dobrim odzivom Banjalučana njihovoj akciji.


„Želimo da što veći broj građana pristupi mjerenju šećera i dobije adekvatne savjete jer nažalost dijabetes je nešto što nas sve više okružuje, a najveći problem je nedetektovani povišeni šećer, gdje pacijenti imaju povišen nivo glukoze u krvi, nekada čak od 5 do 7 godina. U ovom periodu mogu da se razviju komplikacije. Zato nam je drago što smo danas tu i što se veliki broj građana odazvao akciji“, rekla je Klepo.

bottom of page