top of page

Grupa hodočasnika ide iz Beograda ka RS: Cilj je da se se povežu Srbija i Srpska

Grupa hodočasnika krenuće u petak, 23. septembra, iz Beograda ka Republici Srpskoj, a hodočašće će biti završeno 27. septembra – na Krstovdan u Bijeljini.

Organizator krsnog hoda Radojko Ljubičić rekao je Srni da će grupa hodočasnika krenuti od Hrama Svetog Save u Beogradu.


Danju se hoda, a noću se spava i odmara, da bi na Krstovdan stigli blizu rijeke Drine na liturgiju u mjestu Klenje, a potom, dodaje on, prešli Drinu i ušli u Bijeljinu, gdje će se u hramu u centru grada završiti molitveno ovaj hod.


,,Cilj je da se se povežu Srbija i Republika Srpska, srpski narod i da se uoči velikog praznika Krstovdana krene na hodočašće. Manifestacija ima blagoslov patrijarha srpskog i Patrijaršije”, rekao je Ljubičić.


On je dodao da ova lijepa tradicija traje 14. godina, odnosno u kontinuitetu od 2009. na relaciji Beograd – Bijeljina.


Polazak je oko 9.30 časova ispred Hrama Svetog Save, a običaj je, kaže on, da se na početku svakog dana, pa i prvog dana polaska, pročita kratka molitva za putnike i uzme blagoslov, kako pravoslavna vjera nalaže.


,,Prva etapa je do Obrenovca, odnosno oko 31 kilometar, gdje se prenoći u crkvi, a potom ujutro molitva i blagoslov, pa do sljedeće etape”, rekao je Ljubičić i dodao da očekuje pet do 10 učesnika.


U Bijeljinu se stiže u utorak, 27. septembra, na Krstovdan, gdje će u Sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija biti dočekani, uz molitve lokalnih sveštenika.


Ljubičić je dodao da kretanje zavisi od vremenskih prilika, ali da očekuje dolazak u Bijeljinu oko 17.00 časova.


Cilj ovog pokloničkog putovanja je duhovno jačanje i povezivanje srpskog naroda i duhovni preporod samih učesnika.

bottom of page