Grujičić: Poziv na srpsko jedinstvo i odbranu demokratije

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić i predstavnici svih srpskih stranaka i udruženja proisteklih iz rata pozvali su Srbe na jedinstvo i da potpišu peticiju protiv odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".


Grujičić je rekao Srni da su današnjem sastanku prisustvovali svi pozvani i da je jedinstven stav da je neprihvatljivo Inckovo nametanje zakona.


,,Pozivamo sve Srbe i sve razumne i dobornamjerne građane da potpišu ovu peticiju i da se na taj način odupremo pravnom nasilju, neustavnom nametanju zakona, kršenju ljudskih prava i civilizacijskom vraćanju u srednji vijek’’, rekao je Grujičić.


On je istakao da je ovo borba za odbranu demokratije i osnovnih civilizacijskih i demokratskih načela i prava.


Peticiju protiv Inckove odluke za tri dana je potpisalo više od 600 građana Srebrenice.

Ovu aktivnost zajedno realizuju opštinska Boračka i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.


Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".


Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su u ponedjeljak, 26. jula, na sastanku u Banjaluci svako nametanje na nivou BiH.


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo potpisivanje peticije kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.


Autor: Srna