top of page

GrO SNSD: I dalje duge liste čekanja za vrtiće, odgovorna gradska administracija

Projekat "Nula djece na listama čekanja za vrtić" jedan je u nizu propalih projekata aktuelne gradske administracije u Banjaluci, budući da je ove godine u javne vrtiće u ovom gradu upisano svega 417 mališana, a da je čak 1.090 njih koji ispunjavaju uslove ostalo na listi čekanja, saopšteno je iz Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka.Iz banjalučkog SNSD-a su istakli da roditelji nemaju drugu opciju nego da djecu upišu u privatne vrtiće.


"Ovdje treba uzeti u obzir da to nije konačna brojka onih koji bi pohađali javne vrtiće jer je mnogo roditelja koji iz određenih razloga nisu konkurisali", pojasnili su u Gradskom odboru SNSD-a.


U saopštenju su napomenuli da se banjalučka gradska administracijama hvali subvencijama za roditelje čija djeca pohađaju privatne vrtiće, ali da nigdje ne spominju da te iste subvencije jedva pokriju najnovije poskupljenje usluga privatnih vrtića.


"Najavu od prije nekoliko mjeseci da će povećati subvencije - očigledno su zaboravili. Tako boravak djece u privatnim vrtićima roditelje košta gotovo duplo više u odnosu na boravak u javnim", ukazali su iz Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka.


Iz banjalučkog SNSD-a su naveli da je najveća potreba za novim vrtićima u naseljima Borik, Lazarevo, Obilićevo i Starčevica, gdje je i najveći broj najmlađe populacije.


Oni su ukazali da je jedino rješenje za smanjenje liste čekanja za javne vrtiće izgradnja novih vrtića ili, eventualno, adaptacija gradskih prostora.


"To bi gradska administracija morala da stavi na svoju listu prioriteta kako bi bila omogućena jednaka prava svakog djeteta, ali i bar donekle bio rasterećen kućni budžet roditelja u Banjaluci", smatraju u Gradskom odboru SNSD-a Banjaluka

bottom of page