top of page

Grijna sezona od januara pod znakom pitanja: Građani pitaju ko se raduje Novoj godini i kićenju

Banjalučani koji uredno plaćaju grijanje kako bi imali tople stanove tokom zime po svemu sudeći od 1. januara 2023. godine će se smrzavati. Blago rečeno, oni su prevareni od strane aktuelne gradske administracije koja nije isplatila subvencije Eko toplanama. Mnogi građani koji imaju malu djecu, stariji i bolesni koji nemaju načina da se zagriju na neki drugi način jer nemaju dovoljno novca da plate grijalice koje gutaju struju pitaju se kako preživjeti zimu.„Decembar nije ni nastao oni kite centar, troše pare, a narode gulite na sve strane“, oštra reakcija na vijest da je grijna sezona u Banjaluci od 1. januara 2023. godine pod znakom pitanja.U cilju rješavanja ovoga problema, još u martu 2022. godine, Eko toplane su uputile zahtjev Gradu Banjaluka za korigovanje cijena potrošačima.


Nakon što su dobili negativan odgovor i nastavili da posluju u otežanim okolnostima, sada su došli u situaciju da se poslovanje ovog privrednog društva dovodi u pitanje.


Grad je tada Eko toplanama odobrio subvenciju od dva miliona konvertibilnih maraka (iako je do kraja godine bila potrebna subvencija od četiri miliona KM), od kojih je za sada isplaćen jedan milion. Ova subvencija bila je djelimično rješenje problema, kako bi se prebrodila kriza do početka sezone grijanja.


“Kako je u međuvremenu došlo do dodatnih povećanja cijena svih troškova, a Eko toplane su do sada uspjevale da prebrode krizu iz sopstvenih rezervi koje su potrošene, došli smo u situaciju da sa ovakvim stanjem nećemo biti u mogućnosti da poslujemo nakon 31. decembra 2022. godine, samim tim ni da obezbijedimo grijanje za oko 60.000 naših sugrađana", poručili su iz Toplane.


Bahato i bezobrazno, smatraju građani koji će se po svemu sudeći od januara boraviti u hladnim prostorijama. Oni se posebno bune na činjenicu da je Grad ove godine izdvojio čak 117.000KM za kićenje Banjaluke, odnosno za novogodišnje dekoracije koje će krasiti centar grada.


Građani su po ko zna koji put taoci nakaradne politike ali i odluka gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

bottom of page