top of page

Građani nezadovoljni: Kvalitet gradskog prevoza ravan nuli, Stanivukovićeva obećanja pala u vodu

Grad Banjaluka, na čijem je čelu gradonačelnik Draško Stanivuković prevoznicima nije obezbijedio potrebne subvencije, te je došlo do poskupljenja karata u gradskom prevozu. Građani iz dana u dan tvrde da je situacija u gradskom prevozu i više nego alarmantna. Prevoz neredovan, gužve u autobusima, posebno u jutarnjem i popodnevnom špicu, ne poštuje se red vožnje, a gradska vlast još uvijek nema rješenje problema.



Stanivuković je nebrojano puta govorio kako treba štošta mijenjati u gradskom prevozu, međutim, promjena sem novih poskupljenja, nije bilo.


"Građani nisu zadovoljni javnim prevozom, žale se da linije nisu redovne, da autobusi nisu klimatizovani. Tome moramo stati u kraj", obećao je Stanivuković, ali do danas nije pokazao da je u stanju da poboljša i podigne kvalitet prevoza na viši nivo.


U gradu takođe naljepnice sa redom vožnje ne postoje. Red vožnje na stajalištima je izbrisan, a građani se ljute jer plaćaju karte kao da je prevoz u savršenom redu. Podsjećamo, studija o javnom prevozu još uvijek nije završena, a gradonačelnik je pred izbore postavio i to samo u užem centru grada moderna stajališta, dok autobuska stajališta u prigradskim naseljima nemaju ni nadstrešnice niti klupa, što Banjalučanima stvara velike poteškoće dok čekaju prevoz naročito zimi koja je na pragu.


Građanima ostaje nada da će uskoro vidjeti bolje, čistije i sređenije autobuse, jer, kako kažu tada će im biti bar malo lakše što plaćaju skuplju kartu od putnika u Beogradu i Zagrebu.


Podsjećamo, Banjaluka je najskuplja u regionu kada je riječ o cijeni karata u gradskom i prigradskom prevozu. Stanivuković je građanima obećavao kule i gradove, a danas ni da objasni zašto je gradski prevoz u drugom planu. Mnogi smatraju da je moguće javni prevoz potpuno subvencionisati iz gradskog budžeta, te bi to višestruko bilo korisno kako za grad tako i za sve građane. Međutim, nadležni nisu uspjeli da porade na sniženju cijene karata za gradski prevoz, a kamoli nešto više.

bottom of page