top of page

Gradsko naselje Obilićevo, a bori se sa rupama na putu, bez trotoara i sa travom do pojasa

U banjalučkom naselju Obilićevo mještani se bore za puteve bez rupa, za trotoar i da se pokosi trava. Da li je to borba za naselja u vijeku modernizacije, i to u najvećem gradu Srpske?Kažu da ne traže da im se nešto novo napravi već da se adekvatno održava ono što već imaju.


Najkritičnije u Mjesnoj zajednici Obilićevo 1 je u ulici Mačvanska i dio ulice Srđe Zlopogleđe.


- Ta ulica nema ni trotoara, rasvjeta je izuzetno loša, ulice same po sebi ispucale, što je stara boljka naših građevinaca. Zelene površine su nepokošene. Trava je, vidjećete, ovde do kuka. To kao da je ničija zemlja - izjavio je predsjednik Savjeta MZ Obilićevo 1 Oliver Gačić.


Grupa stanovnika koji su sa najdužim stažom stanovanja u stambenom naselju u ulici Srđe Zlopogleđe ne mogu da vjeruju da moraju moliti da se nešto sanira u naselju.


Vrlo često su u prilici i da ne mogu čekati nadležne da riješe problem već stvar preuzmu u svoje ruke.


I sa kišom i bez nje situacija može biti kritična sa izlijevanjem fekalnih voda u podrumima zgrada.


Lijepo je kada se plaže uz Vrbas uređuju, ali one su u funkciji samo dva mjeseca, a održavanje infrastrukture treba tokom cijele godine.


Najviše se strahuje za bezbjednost najmlađih u ulici Srđe Zlopogleđe.


- Imamo problem sa djecom koji su nam najbitniji stanovnici. Oni nemaju normalne uslove da odu bezbjedno do škole i da se vrate baš zbog loše putne komunikacije - rekao je Gačić.


Više od 10.000 stanovnika živi u naselju Obilićevo. Za rješavanje problema dotrajale infrastrukture trebalo bi na godišnjem nivou od pola do milion maraka sredstava.


- Mi ne tražimo da se svi problemi riješe u jednoj godini nego da se to kontinuirano rješava - poručio je Gačić.


Obraćali su se gradskoj upravi za sve probleme, posebno zbog straha da neko ne nastrada od pješaka.


- Sreća pa još niko nije nastradao. Nadam se da ćemo u budućnosti dobiti odgovor za bilo šta, bar neku reakciju. Na sve dopise koje smo slali putem MZ nismo dobili odgovore. Mi se nadamo bar nekom obećanju. Јer ovo sve spada u redovno održavanje. Mi ne tražimo izgradnju nekih investicija, novih infrastrukturnih objekata koji koštaju milion, već samo da održavamo ono što imamo i mi ćemo biti zadovoljni - poručio je Gačić.


Stanovnici naselja Obilićevo ne žele da budu građani drugog reda i poručuju ako su već oni spremni da svoj prostor urede i iz svog džepa, da ih onda bar slijedi gradska uprava i obezbijedi novac za rekonstrukciju infrastrukture iz gradske kase.

bottom of page