top of page

Gradski prevoz u Banjaluci najskuplji u BiH

Iako je Gradska uprava Banjaluka unazad mjesecima pričala kako je uvijek tu za građane i svoj grad to se na kraju ispostavilo kao neistina. Od mnogih neispunjenih obećanja koje je najavljivao gradonačelnik Draško Stanivuković jedno je posebno udarilo po džepu Banjalučana, a to je gradski prevoz koji je prvo trebao biti besplatan a sada je skuplji od nekih gradova u Bosni i Hercegovini.Naime, umjesto dosadašnjih 1,8 za pojedinačnu kartu građani Banjaluke će morati izdvojiti dvije marke i 30 pfeninga, što gradonačelnik i prevoznici pravdaju poskupljenjem goriva ali i udara inflacije.


Da je tu ipak u pitanju više lični interes a ne neizbježan potez pokazuje i primjer Sarajeva gdje cijena gradskog prevoza iznosi znatno manje, od sljedećeg mjeseca čak i jeftinije.


Prema najavama Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo cijene pojedinačnih karata u ovom gradu će umjesto 1,6 iznositi 1,4 KM.


Kako navode, oni žele da subvencionišu javni prevoz kako ne bi dodatno opteretili građane.


"Osluškivali smo njihove potrebe i na osnovu svih informacija, u veoma izazovnom vremenu za kućne budžete, nismo mogli dozvoliti da pored svih ostalih poskupljenja, imamo i skuplji javni prevoz", rekao je kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta.


Da su građani bitniji od ličnog interesa pokazali su i iz Mostara, gdje se cijene gradskog prevoza nisu mijenjale unazad pet godina.


„Već nekoliko godina imamo istu cijenu gradskog prevoza, te ona iznosi 1,5 KM za cijeli grad i čak tri-četiri kilometra oko Mostara. Nismo mogli da dižemo cijene u ova izazvna vremena kada je sve poskupilo, htjeli smo se solidarisati sa našim Mostarcima“, kažu iz „Mostar Busa“


Dodaju da i sa ovim cijenama oni uspijevaju da ostvare profit ali i da isplate plate svim radnicima, te zadovolje potrebe svih građana.


Jeftiniji gradski prevoz je i gradu Prijedoru gdje građani pojedinačnu kartu plaćaju jednu marku i 80 pfeninga. Cijena mjesečne radničke je 60 KM, dok studenti i đaci plaćaju 30 maraka.


Ako se povede jednostavna računica i uporede cijene, građani Banjaluke definitivno plaćaju najskuplji gradski prevoz u odnosu na druge gradove Republike Srpske ali i Federacije BiH.


Podsjećamo, nedavnom odlukom gradske uprave grada Banjaluka i prijedlogom gradonačelnika Draška Stanivukovića Banjalučane će od prvog avgusta javni gradski prevoz koštati 2,3 KM pojedinačna, 78 radnička mjesečna, 51 studentska, te penzioneska 28 KM.


bottom of page