top of page

Gradski park teren za građevinski kriminal; Stanivuković okrenuo ploču, u parku gradiće se i zgrade


Od priče o zelenoj oazi, najljepšem parku u Republici Srpskoj, ali i regionu do potencijalnog terena za građevinski kriminal. Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio da će dio budućeg gradskog parka kod šoping centra “Delta Planet” biti na raspolaganju potencijalnim investitorima.Idejno rješenje gradskog parka prvobitno se odnosilo na zelenu površinu koja će pružiti građanima i svim posjetiocima u Banjoj Luci različite sadržaje u kojima će svi moći uživati. Početkom 2022. godine, kada je Stanivuković sa timom arhitekata iz Beograda obišao teren za gradski park, nije bilo riječi o izgradnji zgrada.


Danas druga priča.


“Jedan dio parka, odnosno velikog prostranstva koji nije predviđen projektom da bude zelenilo daće se mogućnost za određeni poslovni ili stambeni prostor iz kojeg bi finansirali postojeći plan i projekat za izgradnju parka”, rekao je Stanivuković.


Ideja je da sam park, koji bi trebalo da se prostire na više od 20 hektara između Bulevara srpske vojske, Ulice Frana Supila, Univerzitetskog grada i rijeke Vrbas, bude posvećen Republici Srpskoj te da nosi naziv „Park Republike Srpske“.


Podsjetimo, za izradu regulacionog plana koji bi omogućio izgradnju nove zelene oaze na trinaestoj sjednici Skupštine Grada glasalo je 15 odbornika, čime je nedostajao samo jedan glas da ova tačka dobije zeleno svjetlo.


Podsjetimo, gradonačelnik Draško Stanivuković daće novac građana Banje Luke, i to gotovo četiri miliona KM, teslićkom biznismenu Miloradu Vukoviću, bliskom načelniku Teslića Milanu Miličeviću, a kako bi sagradio novu osnovnu školu u naselju Ada! Uprkos silnim obećanjima, izgradnja ove škole je tek prvi, ozbiljniji infrastrukturni zahtjev u Banjaluci, u godinu i po Stanivukovićevog mandata, a i ona je, da ironija bude veća, naslijeđena od bivše gradske administracije Igora Radojičića. A taj prvi posao, i pored silnog zaklinjanja u poštenje i čestitost, po svemu sudeći, ima debelu političku pozadinu.


Stanivuković će ipak morati sačekati s parkom, ali i stambenim prostorima koje je planirao na istom izgraditi. Jedan glas je bio presudan u ostvarenju Stanivukovićevog plana koji mu je u ovom slučaju pomrsio konce te će gradonačelnik, ali i investitori planiranih zgrada morati sačekati neku drugu priliku.
bottom of page