top of page

Gradska uprava opstruiše rad savjeta mjesnih zajednica (FOTO)

Gradska uprava opstruiše inicijativu predsjednika savjeta mjesnih zajednica Grada Banjaluka u namjeri da se u rebalansu budžeta nađe i stavka za subvencionisanje troškova rada. Iz Gradske uprave navode kako ovu inicijativu ne prosljeđuju sekretarima mjesnih zajednica jer im je tako naredio gradonačelnik Draško Stanivuković, čime se rad savjeta opstruiše.Naime, pokrenuta je inicijativa ispred MZ Lazarevo 1 i MZ Centar 2 za subvencionisanje troškova goriva za obilazak terena, telefona i ostalih sredstava neophodnih za rad savjeta mjesnih zajednica koji svakodnevno odlaze u Gradsku upravu noseći razne zahtjeve, molbe, dopise i obavještenja. U međuvremenu došlo je do poskupljenja goriva i gradskog prevoza, te su se troškovi obavljanja dužnosti značajno povećali.


Trenutno u budžetu Grada nema više stavke za subvencionisanje ovih troškova, te se nastoji rebalansom budžeta pokrenuti inicijativa da se ta stavka ponovo uvede na predstojećoj skupštini Grada.


Inicijativu su Gradskoj upravi, Odjeljenju za opštu upravu uputili Igor Vidović predsjednik MZ Lazarevo 1 i Nenad Novaković predsjednik MZ Centar 2, sa zahtjevom da se ista dostavi na potpis svim predsjednicima MZ na teritoriji Grada preko sekretara, s obzirom da nigdje ne postoje podaci sa mejlovima, imenom i prezimenom predsjednika ostalih mjesnih zajednica.


Prije 2 mjeseca Vidović i Novaković su odštampali i kovertirali 57 dopisa i ostavili u pomenutoj službi da ih proslijede sekretarima što oni nisu uradili sa objašnjenjem da je tako naređeno iz kabineta gradonačelnika.


Ovdje je sporna činjenica da se svaki dopis ili bilo koji drugi dokument daje sekretaru mjesne zajednice, koji isti nosi na uvid predsjedniku, osim pomenute inicijative koju gradonačelnik opstruiše.


,,Pričali smo sa potpisnikom Ljubišom Sladojevićem i šeficom službe Draganom Popović kojima je iz kabineta gradonačelnika rečeno da dopise ne dostavljaju. Ovdje se radi o klasičnoj opstrukciji jedne inicijative i ne znamo dokle će ovo ovako više ići'', poručuje Igor Vidović. Postavlja se pitanje, zašto svaki dokument sekretar može da odnese na uvid predsjedniku svoje mjesne zajednice osim ovog? Da li se iza toga krije bojazan gradonačelnika da bi isti dokument mogao doći i do savjeta MZ koji su iz reda opozicije i koji bi ovim potezom uvidjeli da inicijativa subvencije troškova ima smisla, ali da je gradonačelnik vješto ,,gura pod tepih''?!bottom of page