top of page

Gradska uprava mjesecima ne zna ko je u njoj zaposlen?

Redakcija portala Banjaluka.com već mjesecima upućuje upite Gradskoj upravi vezane za spisak zaposlenih koji u njoj rade, otpušteni su u novom mandatu, ili zaposleni od dolaska nove garniture Gradske uprave. Portalu je potvrđeno samo da su upiti zaprimljeni, dok odgovor, odnosno spisak uvijek izostaje. Ovo nije jedina žalba koja dolazi od medija koji mjesecima ne dobijaju odgovore od Gradske uprave, kao što je slučaj i sa našim portalom.Naime, redakcija se putem elektronske pošte, 8. marta, obratila Gradskoj upravi sa sljedećim upitom:


“Molimo Vas da nam dostavite spisak svih zaposlenih, od preuzimanja Gradske uprave od strane administracije Draška Stanivukovića, po sljedećim stavkama:

zaposleni na neodređeno i određeno vrijeme;

ugovor o djelu; po radnim pozicijama i kvalifikacijama.


Takođe, molimo da nam dostavite i spisak svih, koji su napustili Gradsku upravu, te razloge njihovog odlaska – otkaz ili sporazumni raskid radnog odnosa?”


“Odgovor” na ovaj upit dobili su nakon više od mjesec dana, tačnije 11. aprila i on glasi:


“Zaprimili smo Vaš upit, a koji se odnosi na spisak svih zaposlenih, od preuzimanja Gradske uprave od strane administracije Draška Stanivukovića. Potrebno je imati u vidu da se radi o obimnom poslu, a koji zahtijeva dodatni angažman pored redovnih aktivnosti i poslova resornog Odjeljenja. Hvala na razumijevanju.”


Po prijemu ovog odgovora, odmah isti dan uputili su im sljedeći upit:


“U tom slučaju molimo Vas da nam pošaljete spisak radnika, koji su radili u GU na dan preuzimanja GU od nove administracije, kao i spisak ažuriran na današnji dan, pa ćemo Vam mi dostaviti pitanja, za odabrane osobe, koje se razlikuju u svom statusu na dva spiska. Mislimo da Vam to nije teška aktivnost. Molimo za Vaš brz odgovor.”


Nakon ovog upita, uslijedio je sljedeći odgovor, opet nakon skoro mjesec dana, tačnije 5. maja i on glasi:


“Ovaj predmet je trenutno u obradi i pripremi, te će Vam odgovori na postavljena pitanja biti dostavljeni uskoro.”


Petnaest dana je prošlo od posljednjeg javljanja iz Gradske upravi, pa su ih ponovo podsjetili 19. maja i upitali kada mogu očekivati odgovor. Odgovor na njihovo podsjećanje stigao je 23. maja i glasi:


“Ove sedmice ćemo Vam dostaviti odgovor. Hvala na razumijevanju i oprostite na čekanju.”


Ni tokom te sedmice, odnosno od 23-29. maja, na adresu redakcije nije stigao očekivani i obećani odgovor.


Početkom ovog mjeseca, tačnije 2. juna, naša redakcija im je ponovo putem elektronske pošte ukazala na to da odgovor nisu dobili, ali odgovor na ovo podsjećanje, kao i spisak zaposlenih do danas nije stigao.


Takođe, redakcija portala Banjaluka.com se i putem zahtjeva za slobodan pristup informacijama, koji je Gradskoj upravi dostavljen putem pošte, obraćala sa istim pitanjima. Zahtjev je poslat 24. marta, nakon toga 8. aprila poslata je i urgencija, a 12. maja gradonačelniku Banjaluke smo poslali i žalbu zbog “ćutanja uprave”.


Odgovor na njihov zahtjev za slobodan pristup informacijama dobili su nedavno, tačnije 6. juna, a on je skoro identičan prvom odgovoru Gradske uprave iz aprila mjeseca – potreban je dodatni angažman.


“U Odsjeku za saradnju sa građanima – Kancelariji za građane zaprimljen je vaš zahtjev za pristup informacijama u kojem tražite dostavljanje spiska svih zaposlenih, od preuzimanja Gradske uprave Grada Banjaluka od strane administracije gradonačelnika Draška Stanivukovića, po stavkama, kako je u dopisu navedeno, te spisak svih lica koja su napustila Gradsku upravu i razloge odlaska.


Budući da se evidencija o zaposlenim licima vodi u nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave Grada Banjaluka, na način da se za svako zaposleno lice vodi pojedinačni dosije, ovim putem vas obavještavamo da ćemo tražene podatke dostaviti nakon prikupljanja i izdvajanja istih. Navedeno napominjemo iz razloga što predmetno zahtijeva dodatni angažman službenih lica, izvan redovnog obavljanja poslova, te utvrđivanje u svakom pojedinačnom slučaju, da li je riječ o licu za koje se podaci traže”, poručili su iz Gradske uprave.


Ostaju i dalje krucijalna pitanja na koje nema odgovora…Nakon ovoga, ostaju samo otvorena pitanja, da li u Gradskoj upravi znaju ko je zaposlen ili ne, i zašto ćute?


Znali sve, a sad ne znaju ništa?


Podsjećamo, tačno 31. decembra 2020. godine, na zahtjev gradonačelnika imena i prezimena zaposlenih, te podaci iz njihovih diploma objavljeni su na zvaničnoj internet stranici Grada.


“Trebalo nam je samo sedam dana za ovaj posao i zato je ovo poruka svim nivoima vlasti koliko se može. Dakle, na sajtu su imena svih 788 zaposlenih u Gradskoj upravi, sa podacima iz njihovih diploma. Prvim sagledavanjem, ustanovili smo da ima određenih odstupanja”, kazao je tada gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.


Spisak…


S tim da je spisak zaposlenih tada veoma brzo objavljen, nakon preuzimanja vlasti u Gradskoj upravi, postavlja se pitanje kako je sada, nakon godinu i po dana, gradskoj administraciji potrebno više od tri mjeseca da dostavi sličan spisak, tj. kako kažu potreban je dodatni angažman i “utvrđivanje u svakom pojedinačnom slučaju, da li je riječ o licu za koje se podaci traže”.

bottom of page