Gradska uprava bez ugovora: Čeka se ugovor i bankarska garancija za udžbenike (VIDEO)

Gradska uprava nije potpisala nikakav ugovor sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske


Banjalučki osnovci bi trebalo da dobiju besplatne udžbenike i to je dobra vijest. Loša je da bi zbog toga moglo biti problema.“Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske nije potpisao nikakav ugovor sa banjalučkom Gradskom upravom, a nismo dobili ni bankarsku garanciju”, kaže za Atv direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republiek Srpske Bojan Đenić.


Ukoliko dobiju ugovor neće praviti nikakve opstrukcije jer su udžbenici kaže spremni.


“Mi čekamo taj ugovor i čekamo bankarsku garanciju, mi ukoliko ne dobijemo tu agaranciju mi ne možemo po zakonu jer oni su raspisali te uslove. Gradska uprava je raspisala uslove tendera, čekamo ugovor i čekamo bankarsku garanciju”, naveo je Đenić.


Gradonačelnik tvrdi da grad ima novac za besplatne udžbenike, sve će kaže isplatiti u skladu sa ugovorom koji u Istočno Sarajevo stiže u ponedjeljak.


Stanivuković: „Grad ima dovoljno snage da to učini. Mi kroz rebalans budžeta imamo snage da iako nam je ugovor dao priliku za narednu godinu, mi možemo ove godine da od preostalog dijela sredstava tu dogradimo i završimo finansijsku konstrukciju toga”.


Plan gradonačelnika za besplatne udžbenike ima rupa, govori i o tome podatak da je od potrebnih 1, 5 miliona maraka u budžetu obezbijeđeno manje od pola.


Za predsjednika Skupštine cilj je dobar, ali način na koji su do njega došlo loš .


“To je još jedan od pokušaja da se Skupština grada na neki način dovede pred svršen čin, iako je već u nekoliko navrata pohvalila ovakvu jednu inicijativu i da do nje treba naći način da se dođe. Nažalost ovaj način na koji se sada došlo je protiv zakona i u nekim slučajevima grad Banjaluka naredne godine može ući u neku vrstu problema kad je u pitanju finansiranje, konkretno, ovog projekta”, rekao je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić.


Besplatne udžbenike će dobiti svi učenici od 1. do 4. razreda osnovih škola u cijeloj Srpskoj. Vlada Srpske će za to izdvojiti 5,5 miliona maraka.