top of page

Gradska administracija nije u stanju da vlada ugovorima koji su na snazi pa optužuje Skupštinu Grada

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković kazao je na današnjoj pres konferenciji kako tvrdnje gradonačelnika Draška Stanivukovića u kojima za trenutno stanje u Gradu optužuje odbornike skupštinske većine nisu tačne te da svaka priča ima dvije medalje. Kako Ninković navodi, gradonačelnik vještom manipulacijom iznosi tvrdnje koje nisu tačne, a u svojoj namjeri da se opravda optužiće bilo koga jer on kao ni sama gradska administracija nisu u stanju da vladaju ugovorima koji su im na snazi.


Predsjednik Skupštine Grada u prvom dijelu obraćanja je kazao kako odbornici SNSD-a nisu protiv subvencija privrednim subjektima u Gajevoj odluci, već je njihov cilj da se ovom odlukom obuhvate svi subjekti koji su oštećeni na isti način.


„Mi smo na Skupštini diskutovali na tu temu i rekli da nama nije samo problem Gajeva ulica nego želimo da ta odluka obuhvati sve privredne subjekte koji su zbog svih građevinskih radova u Banjaluci oštećeni na bilo koji način. Dobro se sjećate svi diskusije odbornika Topića, koji je u ime Kluba odbornika SNSD-a rekao ako ne budete gradonačelniče razmišljali da imamo još desetine privrednih subjekata koji su oštećeni na isti način i budete selektovali ove ljude, mi nećemo biti u prilici da selektivno pristupamo samo po onim prijedlozima koji se vama iz bilo kojeg razloga sviđaju“, kazao je Ninković.


Predsjednik Skupštine Grada je naveo kako je gradonačelnikova savjetnica Milada Šukalo kazala da ukoliko se nastavi diskutovati dalje o ovoj temi subvencija za sve privredne subjekte, da će se time otvoriti Pandorina kutija.


„Zaboga, nećemo je otvoriti time što ćemo dati samo ljudima u Gajevoj ulici, a svaki drugo drugo gradilište će ostati u stanju u kojem jeste i to već nije Pandorina kutija. Dakle, jasno smo još na sjednici rekli, ili obuhvatite sve privredne subjekte koji su u problemu zbog bilo kakve vrste rekonstrukcije ili nemojte ovako selektivno pristupati i samo davati jednoj grupaciji ljudi. Ne nisu htjeli i naravno odluka nije usvojena. I šta se sada dešava? Dovodi ovdje ljude i kaže evo zamislite Skupština Grada vam nije usvojila, ja ne mogu da isplatim, a imam obezbijeđen novac, imam sve. Prvo nema obezbijeđen novac, jer je htio da realocira sa stavke za isplate članovima Savjeta mjesnih zajednica “, rekao je Ninković.


Ninković je spomenuo i aktuelni problem sa isplatom stipendija rekavši kako je Skupština Grada odluku o stipendijama usvojila, a on je kao predsjednik Skupštine ovjerio i potpisao.


„Skupština Grada je svoj posao obavila, to što je on (gradonačelnik) prije dva mjeseca provalio u službene prostorije Skupštine Grada i doveo je u ovaj problem u kojem se sada nalazimo to je njegov problem. Nemojte nikada zanemariti kada vam dođe sa pričom za stipendije ili bilo koju usvojenu odluku, građani Banjaluke, nemojte nikada zaboraviti da je bio u stanju da provali u prostorije i namjerno onemogući rad Skupštine Grada i odbornika. Svaki put kada bude pomenuo bilo koju odluku koja je usvojena od strane Skupštine, potpisana i ovjerena, ja ću se vratiti na isto. Čovjek je bio u stanju da provali u službene prostorije Skupštine Grada. Šta vi očekujete uopšte da vam neće zavući ruku u džep? Naravno da hoće “, jasan je Ninković.


Kada je riječ o prevoznicima, Ninković je kazao kako gradonačelnik od Skupštine Grada očekuje da mu omogući da on odredi vremenski period primjene te odluke, da odredi iznos, da odredi koje su to kategorije, da odredi način na koji će se isplaćivati, uopšpteno sve vezano za oblast subvencija gradskog prevoza.


„Kako mi možemo da iskontrolišemo to, ako gradonačelnik kroz Pravilnik kaže danas ću samo dati muškim studentima povlaštene karte, žene me ne interesuju. Kako to mi da iskontrolišemo? Gradonačelnik traži da mi donesemo odluku, kojom njemu dajemo kroz Pravilnik sva prava da završi sve oko prevoznika. Mi kao zakonodavni organ tražimo samo da znamo do kada se primjenjuje ova odluka, da li je to u tekućoj godini, kalendarskoj ili nije. Želimo da znamo i da li do sada postoje određena dugovanja prema prevoznicima ili ne postoje. Kakav je dogovor do sada napravio sa prevoznicima, obzirom da smo na sastanku čuli da zadnja isplata faktura bila u maju, a njegov zaključak koji je uputio prema Skupštini Grada je sam kraj jula mjeseca. Šta je uopšte čekalo od maja, kada je znao uopšte do kada mu je primjena, odnosno do kada ima sredstava, pa sve do jula? Sada opet traži vanredne sjednice, sjednice i šta sve ne... Nisu u stanju da vladaju ugovorima koji su im na snazi pa zbog toga optužuju Skupštinu Grada i odbornike“, kazao je Ninković.


bottom of page